Швеция иска легализиране на „аборт" за мъже

  • Мъжете да имат правото да се откажат бащинство до 18 седмица на бременността на партньора си, предлага шведската Либерална западна партия (LUF Vast),като периодът съвпада с периода, през който една жена има законното право на аборт в Швеция.

    "Това означава, че мъжът се отказва от правата и задълженията на бащинството ", каза президентът на LUF, Маркъс Нилсън. Това е, така нареченият "правен аборт за мъже", който предполага, че биологичният баща не би трябвало да плаща за издръжката на сина си, но и няма право да го познава.

    Партията смята, че инициативата насърчава равенството между половете, като им дава възможност да се откажат от родителството. Те вярват, че законът ще бъде от полза и на жените, тъй като от самото начало те ще знаят, дали мъжът е готов да се ангажира да бъде родител или не.
  • Това противоречи на Конвенцията за правата на детето, приета от ООН."Детето има право, доколкото е възможно, да знае кои са родителите му. Детето не трябва да се отделя от родителите си против тяхната воля, освен когато това е най-доброто за детето. Децата, които не живеят с двамата родители, трябва да имат право да се срещат с двамата редовно" гласи конвенцията.

Станете почитател на Класа