Може ли ислямът да се реформира?

Не е достатъчно терорът на ИД само да се осъжда и обявява за "неислямски". Много мюсюлмани се идентифицират с джихадистката идеология. Крайно време е за фундаментална критика на ислямската вяра, смята Хеким Кхатиб.

 

 

 

Т. нар. "Ислямска държава" (ИД) не донесе досега нищо друго, освен разрушения, хаос и сектантство. С терористичната си стратегия джихадистите завладяха обширни области в Източна Сирия, Северен и Централен Ирак. Те вербуват хора от всички краища на света, но най-вече от арабския свят. Докато ИД привлича поддръжници и симпатизанти, сунитските духовници призовават за "материална и морална" подкрепа за сирийските бунтовници. И хиляди чуждестранни бойци пристигат в Сирия, за да участват в джихад. Най-много чуждестранни бойци са пристигнали от Тунис. Техният брой се изчислява на около 3 000. Бойците от Саудитска Арабия са около 2 500, от Мароко - 1 500, от Русия - около 800, от Франция - 700. От Турция и ОАЕ са пристигнали съответно по около 400 джихадисти. Това показват резултатите от проучване на мозъчния тръст "Soufan Group", проведено през 2014 година. В проучването не са включени сирийците и иракчаните, които отдавна са се присъединили към ИД.

 

Основна съставна част от обществата

 

Изглежда че ИД преследва едно много добре премислена стратегия. Идеологията на ИД е една от многото интерпретации на двата най-важни мюсюлмански текста - Корана и Традициите на думите и делата на пророка Мохамед. Фаворизираният от ИД салафизъм предполага разширяването на религиозния фундаментализъм сред арабските общества. Мнозинството мюсюлмани обаче не възпримат подобна апокалиптична интерпретация на исляма. Върховният имам на университета Ал Азхар Ахмет ал-Тайеб заяви, че екстремистките групи, които избиват хора в името на ИД, не представляват всички мюсюлмани, нито пророка Мохамед и неговото учение. Техните презрени дела осквернявали истинското послание на исляма. Световното обединение на абсолвентите на Ал Азхар осъди организацията като дълбоко неислямска и като част от съзаклятнически алианс срещу мюсюлманския свят.

 

 

 

Всички лозунги на джихадистите се позовават на исляма

 

Неислямската "Ислямска държава"

 

В целия арабски свят медиите са наводнени с информации, декларации и интерпретации, които обявяват ИД за антиислямска организация. Известни ислямоведи от цял свят осъждат остро действията на организацията и подкрепят становището, че тя няма нищо общо с учението на исляма, а тъкмо напротив, само допринася за разрушаването му. Какви са тогава членовете на ИД, след като не се истински мюсюлмани?

 

Всички лозунги на джихадистите се позовават на исляма, също както и техните интерпретации на вярата. На знамето им е изписано: "Няма друг Бог, освен Аллах, а Мохамед е неговият пратеник". Всъщност ИД би могла да открие шанс за едно действително реформиране на ислямската вяра, отвъд всички съзаклятнически теории и опити за изключване на тази терористична организация от сферата на исляма. Повечето бойци в организацията идват от мюсюлмански и най-вече арабски страни. Те произхождат от ислямски общества и общности, учат от едни и същи религиозни книги в училищата и университетите. Посещават едни и същи джамии и възприемат същите религиозни послания, както и останалата част от техните общества. Те могат да бъдат синовете, братята, бащите, сестрите и майките на т. нар. умерени мюсюлмани.

 

Шокиращите кадри от зверствата на привържениците на ИД не бива да отклоняват вниманието от същинския прболем, а именно, че ислямът има нужда от реформиране и обновление. При това не става дума за защита на ислямската вяра на всяка цена, а за безпощадна критика. Затова и реформиранато на исляма трябва да започне отрано. В образователния сектор, тоест още от началното училище, в религиозните книги за деца и в най-високата форма на религиозно обучение. Това реформиране може да започне от джамиите по време на петъчната молитва, която да насърчава толерантността и мирното съжителство. Реформацията може да тръгне и от религиозните институции в арабския свят, ако те престанат да се месят в политиката. От друга страна, тази реформация означава и нещо друго. Политическите институции трябва да престанат да инструментализират религията и да използват религиозните институции за запазване на властта си.

 

 

 

Реформирането може да започне от джамиите - с молитва, която да насърчава толерантността

 

Призив за реформация

 

Възходът на ИД трябва да събуди мюсюлманите по цял свят. В противен случай светът може да бъде изправен пред раждането на подобни на ИД организации в близко или далечно бъдеще. Окачествяването на ИД като неислямска организация е всъщност жест на оправдание и няма нищо общо с реалността. Този жест нито предотвратява раждането на стотици екстремистки организации, нито пък подобрява имиджа на исляма и мюсюлманите.

 

Ужасяващият факт, че ИД възникна от един арабски конфликт и инструментализира исляма за политически цели, трябва да разтърси всички, които все още вярват в конгруенцията между държава и религия. Поставянето на равна нога на политиката и религиозната догма може да доведе до разрушаване на един от двата компонента. Или политиката ще доминира и ще разруши религията, или религията ще разруши политиката. В случая с ИД политиката властва над религията, но изтъкването на религията на преден план, обслужва политическата цел за власт, легитимност и господство. С тази форма на екстремизъм ИД се изолира напълно. Но нищо няма да я спре да извърши и геноцид, за да победи противниците си.

 

Ислямските духовници трябва да застанат в първите редици за реформиране на ислямската вяра. Отвъд политиката и всички разделителни линии между "истинската" и "фалшивата" вяра. А държавните политически ръководства трябва внимателно да наблюдават този процес. Не е достатъчно мюсюлманите само да осъждат терористичните действия и да ги обявяват за "неислямски". Трябва да бъде извършена истинска промяна и тя трябва да започне веднага.

 

Хаким Кхатим е преподавател по журналистика и междукултурна комуникация в университета за приложни науки във Фулда и в университета в Марбург.

 

DW

Станете почитател на Класа