Пери за грешките на Вашингтон по отношение на Москва

  • Липсата на съобразяване от страна на САЩ с руските интереси след края на Студената война влоши отношенията между двете страни, счите бившият министър на отбраната Уилям Пери.

    По време на конференция, организирана в сряда в Лондон от вестник "Гардиън", Пери, бивш министър на отбраната в администрацията на Клинтън 1994-1997, припомни значителния напредък, постигнат от двете страни в първите години след разпадането на СССР, дори и в областта на военното сътрудничество. Постижения, които според него са сведени до нула, по вина на политическата класа във Вашингтон и презрителното й отношение към Москва.
    Според него, една от първите и основни грешки на НАТО е да предприеме експанзия на изток, особено в страни, граничещи с Русия.
    "По това време Русия започна да свиква с идеята, че НАТО може да бъде приятел, а не враг. Но руснаците се чустваха неудобно с НАТО на границите й и настояха да не го правим ", каза Пери. Въпросът не бе обсъден във връзка с неговите предимства, а в рамките на подхода на "На кого му пука какво мисли Русия?"

    Друга грешка на САЩ е решението за разполагане на елементи на противоракетен щит в Източна Европа. Пери нарече проекта"защита срещу хипотетични заплахи ".
  • Третата грешка, каза той, е подкрепата за цветните революции в бившите съветски републики, най-вече в Грузия и Украйна, което доведе до конфронтация между Москва и Запада.
    Пери предупреди, че настоящото напрежение между Русия и НАТО може да "стане много опасно" и призова за драстично намаляване на ядрените арсенали на двете страни.

Станете почитател на Класа