Студеното сърце на Европа

Срещи на върха, дебати в Европарламента, пазарлъци с Турция - ЕС се опитва да изнесе бежанския проблем извън собствените си граници. А къде остана нашата човечност

 

 

Европейските политици спориха часове наред на срещата си на върха в понеделник дали тъй нареченият "балкански маршрут" вече не е окончателно затворен. Накрая германската канцлерка се наложи и формулировката за абсолютното затваряне на този маршрут беше посмекчена, защото тя продължава да настоява за общоевропейско решение на проблема. Но само 24 часа по-късно страните-членки на ЕС Словения и Хърватия затвориха напълно границите си, което не беше никакво общоевропейско действие. Така германската канцлерка загуби и малкото останал ѝ авторитет в Европа. Това все още Вашата Европа ли е, госпожо Меркел?


С оглед на очертаващата се сделка с Турция, мотото сега е капсулиране и реадмисия. Това се видя ясно и в Европарламента. Съветът на Европа, т.е. представителството на държавните и правителствени ръководители, както и ЕК изпратиха в Страсбург втората гарнитура. Представителите си разменяха апатични фрази. Пренасянето на бежанския проблем в Турция и окончателното капсулиране на Европа бе продадено като "европейско решение". И това е тъжно. Да, това е нечовешко, защото хората, които са се събрали в Гърция пред затворената врата към Европа, дори не се споменават в официалните изявления.


Само председателката на фракцията на Зелените Габи Цимер спомена името на граничния град Идомени и се оплака от ужасната търговия с бежанците и масовите екстрадирания, които трябва да бъдат договорени между ЕС и Турция. Гърция не е в състояние да се погрижи за човешката трагедия по своята граница. Обещаните финансови помощи ще бъдат изплатени след няколко месеца, защото преди това трябва да бъдат променени законите за държавния бюджет. ЕК не отпуска истинска спешна помощ за струпалите се мигранти в Гърция, въпреки че може да го стори съгласно европейските договори. Защо не го направи?


Спите ли спокойно, господа?


Пред парламента в Страсбург върховният комисар на ООН за бежанците обвини ЕС в нехуманност и в планирано нарушаване на правото. ЕС и балканските страни-кандидатки за членство съзнателно и преднамерено причиняват катастрофа за хората по гръцко-македонската граница. Какво още трябва да се случи, за да се събуди нещо като съвест в главите на държавните и правителствени ръководители?

 

Ситуацията в Гърция сега е много по-лоша от положението в Унгария от септември миналата година. Тогава германската и австрийският канцлери показаха човещина и пуснаха бежанците. От тази човещина сега не е останало много. Тъкмо напротив - грозните кадри от Идомени на семействата в калта дори са желани за възпиране на нови бежанци. Цели три седмици след като беше затворена границата, гръцката армия още не е в състояние да осигури на бежанците хляб и вода. От гледна точка на този цинизъм, депутатката от партията на зелените Ска Келер зададе единствено правилния въпрос на държавните и правителствени ръководители: "Можете ли наистина да спите спокойно нощем, господа?"


Решението не се вижда


Още не е ясно дали ще бъде постигнато съгласие по съмнителния план с Турция за свеждането до нула на неконтролираната миграция в ЕС. Някои държави смятат изискванията на Турция за прекалено високи, други пък са принципно против необходимото преразпределяне на бежанци в страните от ЕС. Каквито и решения да бъдат взети на следващата среща на върха в края на идната седмица, те няма да помогнат на хората в Идомени, които издигат плакати с надпис "Майка Меркел". Те са заложници на един разединен ЕС, който е на път да преотстъпи правото за предоставяне на убежище в Европа на авторитарното турско правителство. И заложниците стават все повече.


Дори тази стратегия на капсулиране да проработи, всички запознати са наясно, че бежанците ще потърсят нови маршрути - през България, Албания, Лампедуза или Малта. Хуманните и християнски ценности, в които се кълнат в речите си европейските политици, отсъстваха изцяло от дебата за защитата от бежанците. Европа показва своето студено сърце.

 

 

DW

Станете почитател на Класа