Нов метод унищожава тумори в рамките на 11 дни

Учените от Великобритания са заключили, че комбинацията от две мощни лекарства срещу рак на гърдата може драстично да намали или дори да унищожи туморите само за 11 дни. По този начин, при някои пациенти с HER2-позитивен рак на гърдата може напълно да се избегне химиотерапия, ако бъдат погълнати лекарствата директно след поставяне на диагнозата и преди хирургическа намеса.

Между 15 и 25% от жените, диагностицирани с рак на гърдата имат HER2, който се стреми да расте по-бързо в сравнение с други видове. Но комбинацията от лекарствата Herceptin и Tyverb преди операция може да намали или премахне туморите. Резултатите са на базата на тестове, които анализират 257 новодиагностицирани жени с HER2-позитивен рак на гърдата.

Професор Найджъл Бъндред, от Университета на Манчестър и NHS Foundation Trust, който представи резултатите, казва в коментар, публикуван от вестник "Гардиън": "Това откритие има иновативен потенциал, тъй като позволява да се идентифицира група от пациенти, на които, в рамките на 11 дни, техните тумори изчезват само с терапия анти-HER2 и потенциално могат да не изискват последваща химиотерапия. " Откритието позволява, по негово мнение, "да се адаптира лечение на индивидуално за всяка жена."

A

Станете почитател на Класа