Доклад на Пентагона: "Русия се опитва да изтика САЩ от Южна Америка"

  • САЩ не престават да възприемат Русия като заплаха, както политически, така и в областта на медиите, разкри доклад на Пентагона. Официална декларация за намерения, представена в комисията на Сената по въоръжените сили от командира на Южното командване на САЩ, адмирал Курт Тид, обвинява Русия за издаване на "анти-американска пропаганда" през вериги като RT в Еквадор, Аржентина и Венецуела.

    Не за първи път веригата RT е обект на обвинения от страна на Запада. Въпреки това, десетте години на нейното съществуване са белязани от многобройни постижения и постоянно увеличаване на аудиторията. "RT е един от най-популярните и успешни проекти на националната телевизия. Каналът е широко признат в глобалното пространство на медиите в различни страни по света", заяви министърът на външните работи Сергей Лавров, по повод десетата годишнина на веригата.
  • В същото време, документът на Пентагона, който съдържа обобщение на предизвикателствата, мисиите и плановете на армията, предупреждава, че "САЩ трябва да се справят с глобалните конкуренти, решително стратегически работещи в Западното полукълбо ", позовавайки се на Русия и Китай.

    "Действията на Русия са пряко свързани с техните глобални усилия, да докажат, че са глобална сила в състояние да оспори лидерството на САЩ и утвърдената международна система, основана на законност", се казва в документа. Също така се посочва, че " Русия се опитва да си възстанови сътрудничеството с тези страни, които някога са имали близки отношения със Съветския съюз. Реториката на руските представители, политическите посещения на високо равнище и военните ангажименти са предназначени да изместят САЩ като предпочитан партньор в региона."


Станете почитател на Класа