Преброени ли са дните на петролното богатство на Саудитска Арабия?

  • Като се има предвид естеството на петролните запаси на Саудитска Арабия и почти неограниченото производство в продължение на десетилетия, саудитците може скоро да бъдат оставени без петрол, казва американският политолог Фил Бътлър в статия. За арабския режим падането на цените на петрола е удар, защото икономиката не предлага нищо, освен суров петрол.

    Международният валутен фонд преди години години прогнозира за Саудитска Арабия увеличение на данъците, понижаване субсидиите за гориво и неплащане на дългове. Междувременно областта Ghawar, най-богатата на петрол в света, е на изчерпване след 65 години на непрекъснато производство, казва анализаторът. "След като това се случи, Саудитска Арабия, ще се превърне в почти средновековна държава от третия свят ".

    Също така, според статията, "скорошно откритие на WikiLeaks посочва, че петролните резерви на царството може да са били преувеличени с около 300,000 милиона барела, или с други думи, с 40%. "

    Според Бътлър, света е преминал прага, известен като "петролният пик". Това определение се използва от икономистите, за да обясни момента, когато производството на петрол спира да расте и започва своя неизбежен и дългосрочен спад.

    В този смисъл, авторът смята, че "Саудитската агресия в Йемен, скорошното партньорство с Турция и оттегляне помощта за военни покупки на Ливан са ясни признаци, че това е една нация с голям проблем. Готовността Рияд да разположи войски в Близкия изток, се обяснява с наличието на петрол в Сирия и Ирак“, припомня анализаторът.

    "Ако светът наистина е преминал прага на" петролния пик ", една война в Близкия изток може да бъде неизбежна", заключава той.

Станете почитател на Класа