Съдия в САЩ. осъди Иран да компенсира жертвите на 11.09 с 10 милиарда

Районен съдия в Ню Йорк, САЩ, се е произнесъл, че Иран трябва да заплати сума в размер на над 10,000 милиона като компенсация за вреди на близките на загиналите в атентатите на кулите-близнаци на 11 септември 2001 г., както и на група от застрахователни компании, съобщава Bloomberg.


Решението, обявено в сряда, посочва, че Техеран е виновен за неизпълнението на исканията, изпратени от похитителите на самолетите, които се разбиха в Световния търговски център и Пентагона същия ден, което за съдията означава, че Иран носи отговорност за вреди, свързани с атаките.


Разследването на атентатите от 11 септември, ръководено от ЦРУ, заедно с други американски правоохранителни органи, идентифицира 19-похитители, които завземят четири самолета и извършват атаките. 15 от тях са граждани на Саудитска Арабия, двама са от Обединените арабски емирства, един от Египет и един от Ливан. Въпреки това, в присъдата на съдията на Ню Йорк не се споменават тези страни и, по негово мнение, в законовия срок Техеран не е успял да докаже, че не помогнал на извършителите на атентатите.

Пет атентатори-самоубийци, четири саудитци и един египтянин, отвлекоха полет 11 на American Airlines, от Бостън за Лос Анджелис и го използваха, за да атакуват северната кула на Световния търговски център в Ню Йорк. Междувременно, трима саудитци и двама емиратци пренасочиха полет 175 на United Airlines, по същия въздушен път, да се блъсне в южната кула на финансовия комплекс. Пет саудитци отвлякоха трети самолет, полет 77 на American Airlines, по маршрута Вашингтон-Лос Анджелис за сблъсъка срещу фасадата на Пентагона.

Накрая, трима саудитци и един ливанец завзеха последния самолет, полет 93 на United Airlines от Ню Джърси за Сан Франциско, но самолетът се разби в открито поле в Пенсилвания, преди да достигне своята цел.

Впоследствие Ал Кайда пое отговорност за тези атаки, в които са загинали близо 3000 души. Тези събития предшестваха нахлуването в Афганистан от страна на САЩ и това, което е началото на така наречената война срещу тероризма.

След анализ на становището на американски съдия, международният анализатор Пабло Леал подчерта, че Вашингтон прави всичко възможно Техеран да не възкръсне и да спечели по-голямо влияние като регионална сила.

Станете почитател на Класа