Разпятие, което може да пренапише историята на християнството

  • Един любител археолог е намерил древно разпятие в отлично състояние, в Aunslev - град на датския остров Funen, благодарение на своя детектор за метал. Кръстът, дълъг 4.1 сантиметра и тежащ 13 грама, има малка халкичка на върха и вероятно е носен от викингска жена, съобщава вестник "Индипендънт".

    Малене Бек, от музея Ostfyns (Кертеминде, Дания), каза, че обектът "е сензационно откритие, което вероятно принадлежи към първата половина на Х век, защото почти идентична висулка е намерена в Швеция и била също датирана към този период. "

    Фактът е много показателен, тъй като това би означавало, че датчаните са прегърнали християнската религия години по-рано от досега приетото. В действителност, това е от много голямо значение за уточняване историята на страната и "ще трябва да се появи в учебниците по история в бъдеще," оценява Бек.

    Към днешна дата се смята, че камъните на Jelling -два големи рунически камъка, издигнати от крал Харалд Гормсон през 965 г. в село със същото име, са най-старите известни представитиле на християнството в страната.

Станете почитател на Класа