Война между сунити и шиити би било добре за Израел и Запада

  • Израелската разузнавателна служба смята, че падането на правителството на сирийския президент Башар Асад би било пагубно за Иран, но ще благоприятства Израел и Запада, според сизявление на бившия държавен секретар, Хилъри Клинтън, изтекло във WikiLeaks,

    Според бившия държавен секретар и настоящ кандидат от Демократическата партия за президент на САЩ, Тел Авив, е убеден, че Техеран ще загуби "единствения си съюзник" в Близкия изток, ако Асад бъде свален, с което Републиката "ще бъде изолирана" в региона.

    В същото време, "падането на Асад ще предизвика сектантска война между шиити и сунити, което по преценка на израелски командири ще бъде добре за Израел и нейните западни съюзници," четем в писмото, изпратено през юли 2012 година.

    Според документа, този потенциален сектантски конфликт ще забави иранската ядрена програма. "Най-добрият начин да подпомогнем Израел срещу ядрения потенциал на Иран е да се помогне на сирийския народ за сваляне на правителството на Башар Асад", казва още едно писмо от Клинтън.

    През март 2015 г., стана ясно, че Клинтън е използвала частен имейл акаунт през целия си мандат като държавен секретар, което се счита за нарушение на политиката на Държавния департамент. Тази ситуация предизвика порой от критики и разследване на ФБР дали кандидатката за Белия дом е компрометирала класифицирана информация.

Станете почитател на Класа