Financial Times: "Европа продаде душата си за мизерно споразумение с Турция"

  • Политическите лидери на Европейския съюз " ​​продадоха душите си" в замяна на "мизерно" и "лошо" споразумение за имиграцията с Турция, съобщава британският вестник Financial Times.
    В петък, Брюксел и Анкара постигнаха споразумение за намаляване на незаконните потоци от бежанци. Съгласно това споразумение, ЕС ще плати за изпращане на турска територия на новите бежанци, пристигащи в Гърция, които не отговарят на изискванията за предоставяне на убежище. За всеки върнат имигрант, европейска страна ще приеме сирийски бежанци, а те ще бъдат разпределени между държавите-членки.
    Наред с другите неща, Брюксел също обеща да възобнови преговорите по присъединяването на Турция към Европейския съюз. В допълнение, Анкара постигна нейните граждани да пътуват до 22-те страни на блока в рамките на Шенгенското пространство без визи.
    „Това споразумение е може би най-мизерното в модерната европейска политика. Този ден, ЕС не само продаде душата си, но също така договори доста отвратителна сделка. Демокрацията, свободата и върховенството на закона вече няма да имат никаква стойност за европейците). ЕС е загубил своята морална власт," заключава Файненшъл Таймс.

Станете почитател на Класа