Ужасът в Брюксел: какво знаем дотук

Експлозиите на летище "Завентем" и в две метростанции взеха десетки жертви. Полицията съобщи за двама атентатори-самоубийци. Ето актуалните подробности.

 

 

 

 

Белгийците са шокирани. След като всички посрещнаха с облекчение новината за ареста на най-издирвания терорист Салах Абдеслам, сега в Брюксел отново се завърнаха терорът и страхът. След тазсутрешните експлозии на международното летище "Завентем" и на две метростанции, намиращи се в централните части на града, всички хора се питат: дали това не е отмъщение тъкмо за ареста на Абдеслам? И дали тези ужасни покушения не са подготвени именно от неговата терористична група?

 

Съветът за национална сигурност на Белгия обяви за цялата страна най-високото ниво за терористична опасност. Спряно е движението на влаковете в района на Брюксел. Метрото вече се движи, Централната гара обаче ще остане затворена. Спрени са полетите от и към летище "Завентем". Евакуирана е цялата аерогара, през която минава огромен европейски въздушен трафик. Белгия въведе усилен граничен контрол, а премиерът Шарл Мишел обяви тридневен национален траур.

 

Летище "Завентем" се евакуира

 

Какво се случва сега?

 

Атентатите на "Завентем" навярно са извършени от двама атентатори-самоубийци, съобщават белгийските власти. Трети в момента се издирва интензивно. Кризисният център съобщи, че жертвите на експлозията в метростанция "Маалбеек" са 20, а на летището - засега 14. Общият брой на жертвите до момента е 34, а на ранените поне 230, съобщава центърът. Междувременно т. нар. "Ислямска държава" пое отговорността за атентатите.

 

На летището в Брюксел беше открита трета, невъзпламенена бомба. Полицията я обезвреди с контролирана експлозия. Избухналите бомби са били пълни с пирони или други остри предмети, съобщават от брюкселските болници. При обиски в Брюксел полицията откри още един експлозив, химически вещества и едно знаме на "Ислямска държава".

 

При опит за арест на гарата в Амстердам днес имаше стрелба. Полицията съобщи, че става дума за предупредителни изстрели. Пострадали няма.

 

Германската полиция повиши мерките за сигурност по летищата, по гарите и по границите с Белгия, Франция, Холандия и Люксембург. Външното министерство предупреди пребиваващите в Брюксел да бъдат особено внимателни и предпазливи. Германският вътрешен министър разпореди утре флаговете да бъдат свалени на половин пилон в знак на съпричастие и солидарност с белгийския народ. А Централният съвет на мюсюлманите в Германия осъди атентатите като „покушения на страхливци срещу невинни граждани". Германската канцлерка Ангела Меркел изрази потресението и скръбта си от онова, което „терористите са причинили на хората в Брюксел." Тя каза, че Белгия ще получи помощ от Германия. Шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен предупреди, че атентатите в Брюксел може да са модел за бъдещи атаки и в Германия. „Терористите насочват ударите си към възлови пунктове на западната демокрация, те искат да всеят ужас и страх" – каза Маасен.

 

Репортерката на Дойче Веле Дорис Панди пише, че потребители на социалните медии предлагат сигурен подслон на хората в Брюксел, които няма къде да отидат. Те използват таговете #ikwilhelpen #openhouse #porteouverte.

 

Вчера френският президент Франсоа Оланд каза, че мрежата на терористите е много по-голяма, отколкото мислехме. Днешните атентати драматично потвърдиха думите му.

 

Салах Абдеслам

 

Кого издирват в момента?

 

Белгийските сили за сигурност продължават да издирват двама заподозрени за парижките атентати, към които насочват събраните доказателства през последните дни.

 

Единият от издирваните, който години наред се е подвизавал с фалшиви документи, днес вече е идентифициран: Нажим Лаашруи, 25-годишен. За него се смята, че през 2013 година е бил в Сирия. Негова ДНК беше открита на един от коланите с експлозив, намерени в Париж, както и в няколко конспиративни квартири в Белгия - близо до Намюр и в брюкселския квартал Скаарбеек. През септември миналата година Лаашруи е бил проверен на австрийско-унгарската граница, която прекосил с автомобил заедно със Салех Абдеслам и Мохамед Белкаид, друг от предполагаемите организатори на атентатите в Париж. По време на проверката граничарите подминали фалшивите документи на Лаашруи. Впрочем Белкаид беше застрелян миналата седмица по време на обиск в едно жилище в брюкселския квартал Форе.

 

Издирва се и Мохамед Абрини, близък приятел и съсед на Абдеслам в Моленбеек. Срещу него също е издадена международна заповед за арест. Смята се, че един от братята Абрини се бие в редиците на т.нар. "Ислямска държава" в Сирия, а самият Абрини навярно е шофирал един от автомобилите по време на парижките атентати.

 

Последна актуализация: 20:00 средноевропейско време

Станете почитател на Класа