Ето кои са атентаторите от Брюксел

Халид и Брахим Ел Бакрауи - това са братята, извършили два от самоубийствените атентати в Брюксел. В сряда бе арестуван трети предполагаем атентатор. Ето актуалните подробности:

 

 

 

 

27-годишният Халид Ел Бакрау е атентаторът, който се взриви в метростанция Маалбеек и уби 20 души. Неговият 30-годишен брат Брахим Ел Бакрау е единият от атентаторите самоубийци на летище "Заветнем". Други двама предполагаеми атентатори са все неидентифиирани. Това бе съобщено в сряда на обяд от белгийската полиция.

 

Според белгийското радио RTBF, братята Ел Бакрау са били известни на полицията. Те са били класифицирани като опасни престъпници, но не са били под наблюдение като заподозрени в терористична дейност. По данни на полицията, Халид Ел Бакрауи е бил наел жилище в белгийския квартал Форест. Именно в тази част на града във вторник миналата седмица по време на обиск се стигна до престрелка с полицията, при която бе убит един предполагаем терорист. Двама заподозрени тогава успяха да избягат. В същото жилище бяха открити и пръстови отпечатъци на Салах Абдеслам - единият от парижките атентатори, който бе арестуван в края на миналата седмица в брюкселския квартал Моленбек.

 

Белгийският вестник "DH" съобщи, че в сряда сутринта е бил заловен третият предполагаем атентатор от летище "Завентем" - Наджим Лахрауи. Според изданието, той е бил арестуван в Андерлехт. По-късно обаче "DH" оттегли информацията. Вестникът обяви, че в действителност е бил арестуван предполагаем атентатор, но не Лахрау. Третият предполагаем атентатор от летището все още се издирва (облеченият в бяло на снимките).


Федералният прокурор на Белгия Фредерик Ван Леюв обяви, че в квартал Скаарбеек в северната част на Брюксел в нощта срещу сряда са били открити около 15 килограма експлозиви, както и куфар, пълен с пирони, и материали за направа на бомби. Той потвърди, че обявеното вчера най-високо ниво за терористична опасност ще остане в сила. Фредерик Ван Леюв каза също, че бомбата, която не се е задействала и е била открита вчера на летището, е била най-опасна от всички.

 

Още вчера терористичната организация "Ислямска държава" пое отговорността за атентатите в белгийската столица. Според публикации в медиите, сега ЕК настоява за въвеждане на по-строги мерки по летищата. Пътниците трябвало да бъдат проверявани още пред сградите на летищата. Германският "Ди Велт" окачествява тази идея като смислена, "тъй като така ще бъдат проверявани не само пътниците, но и всички хора, които искат да влязат в едно или друго летище".

 

След атентатите в Брюксел, САЩ призовават своите граждани, посещаващи Европа, към бдителност. В съобщение на външното министерство се казва, че съществува опасност от нови атентати по време на големи спортни събития, на често посещавани туристически обекти, в ресторанти или в градския трандпорт. "Американците трябва да бъдат особено внимателни по време на религиозни празници", пише в съобщението на държавния департамент на САЩ.

 

За утре (четвъртък) е планирано извънредно заседание на Съвета на Европа - във връзка с атентатите в белгийската столица, което се организира по молба на Белгия и Холандия. Двете страни в момента председателстват ЕС.

 

 

Наджим Лахрауи

 

Летището остава затворено

 

Белгийската министърка на здравеопазването Маги Де Блок съобщи, че по последни данни при атентатите на брюкселското летище и двете метростанции са загинали общо 31 души, а 260 са били ранени. Вчера бе обявено, че жертвите са 34. Според информационната агенция Belga, броят на загиналите се променя, тъй като все още не са идентифицирани всички жертви на атентатите.

 

И днес летището в Брюксел остава затворено. Градският транспорт постепенно се възстановява, както и движението на влаковете от Холандия към Белгия. Холандските железници обаче съобщават, че влаковете няма да спират на летище "Завентем". Брюкселската метростанция "Маалбеек", в която бе извършен един от атентатите, ще остане затворена за няколко седмици.

Станете почитател на Класа