Следите на терора водят и към Германия?

Имали ли са атентаторите от Брюксел връзка с ислямистки естремисти в Германия? Медиите съобщиха за двама заподозрени, задържани в тази връзка. Впоследствие обаче властите оповестиха, че подозрението не се е потвърдило.

 

 

 

След ареста на двама заподозрени в Хесен и Дюселдорф подозрението, че те имат връзка с атентатите в Брюксел не се потвърди. Говорителка на федералната прокуратура в Карлсруе заяви, че засега няма сериозни доказателства за това, особено що се отнася до задържания в Гисен мароканец.

 

Списание "Шпигел" писа, че германската полиция е арестувала двама мъже в град Гисен и в околностите на Дюселдорф, които по всяка вероятност имат връзка с един от атентаторите от Брюксел. При проведената операция на специалните части в Дюселдорф е бил арестуван Самир Е., който принадлежи към салафитската сцена. Също както и атентаторът Ибрахим Бакрауи, той е бил заловен от турските власти през лятото на 2015 година в граничния район със Сирия. Заподозрян е, че е искал да воюва на страната на ислямистите. Ибрахим Ел Бакрауи и арестуваният Самир Е. са били върнати обратно в Амстердам, откъдето са пътували до Турция.

Съмнителни смс-и

 

Полицията е арестувала и втори заподозрян във връзки с брюкселските атентатори на гарата в град Гисен. Става дума за 28-годишен мароканец, арестуван при рутинна паспортна проверка. Проверката на паспортните данни показва, че мароканецът е имал забрана за влизане в Шенгенското пространство заради извършени престъпления в Италия и Германия. През 2014 година мароканецът е подал молба за предоставяне на убежище в Германия, която е била отхвърлена. Федералната полиция е открила документи за болничен престой на заподозрения след нараняване на 18 март 2016 година. В същия ден в Брюксел беше заловен заподозреният в терористична дейност Салах Абделсам.

 

Проверката на мобилния телефон на арестувания в Гисен заподозрян показва, че в деня на атентатите в Брюксел, той е получил два съмнителни смс-а. Единият смс съдържа и името на Халид Ел Бакрауи. Второто съобщение се състои само от една дума: "fin", която на френски означава "край", или "свършено". Съобщениете е пуснато три минути преди Халид Ел Бакрауи да се самовзриви.

 

Нови арести в Брюксел

 

В хода на разследването на атентатите в Брюксел, при които загинаха 31 души, белгийската полиция е задържала още най-малко още 6 души, за чиято идентичност все още не дава информация. Прокуратурата излезе с кратко съобщение, в което се казва, че заподозрените са били арестувани при специализирана операция в кварталите Шербек, Йетте и в центъра на Брюксел. В Шербек полицията е обискирала жилище, в което е открита част от взривното вещество, с което са били изработени взривните устройства за атентатите от вторник.

 

Предотвратен атентат

 

Силите за сигурност в Париж също са заловили предполагаем екстремист. Министърът на вътрешните работи Бернар Казньов заяви, че французинът е заподозрян в членство в терористична група, която подготвяла атентат. Все още не се знае със сигуронст дали има връзка между атентатите в Белгия и терористичните нападения в Париж през ноември. След ареста на заподозрения, полицията е обискирала жилище, в което е открито взривно вещество. Радио Франс инфо съобщи, че арестуваният е бил съден в Белгия за участие в джихадистка група. Бернар Казньов заяви, че френската полиция е осуетила нова терористична атака, която е била в напреднала подготовка. Френският министър на вътрешните работи допълни, че няма конкретни улики за връзка с последните нападения в Брюксел.

Връзката Париж - Брюксел

 

В белгийската столица обаче се засилват доказателствата за тясна връзка между нападенията в Париж и Брюксел. Прокуратурата съобщи, че още през декември белгийските следователи са издали международна заповед за арест на Халид Ел Бакрауи, който се самовзриви в брюкселкото метро. 27-годишният Ел Бакрауи е заподозрян, че е наел жилище за атентаторите от Париж във френския квартал Шалрероа. Медиите пишат, че главният заподозрян за атентатите в Париж, Салах Абделсам, който беше арестуван преди една седмица, е планирал подобни атентати и в Брюксел. Адвокатът на Абделсам заяви, че неговият клиент не е знаел нищо за подготовката на атентатите в Брюксел. Белгийски вестник пише, че атентаторите от Брюксел са възнамерявали да извършат нападение срещу една белгийска АЕЦ. "Те обаче са се отказали от плановете си, след като миналата седмица полицията арестува много предполагаеми ислямисти, сред които и Абделсам", посочва вестникът.

Станете почитател на Класа