Русия в Сирия "С един куршум два заека“

  • Русия е похарчила 33,000 милиона рубли (около 500 милиона долара) в борбата срещу тероризма в Сирия, но може да спечели много повече, до 6 -7 милиарда долара, с нови договори за продажба на оръжията, използвани в антитерористичната операция в арабската страна, съобщава в-к Комерсант.

    "В Сирия, ние убихме с един куршум два заека. От една страна, демонстрирахме бойните способности на нашата военна технология и привлекохме вниманието на клиентите, които предпочитат да купят оръжие тествано в бойни действия, а от друга страна, ние тествахме повече от половината от нашия въздушен флот в бойни условия" , съобщават информирани източници, участващи във военно-техническото сътрудничество между Русия и други страни.
    Според Комерсант, след началото на руската антитерористична операция в Сирия, Москва е получила много искания за закупуване на военно оборудване от чужбина, основно бойни самолети. През декември миналата година, Алжир поиска покупката на 12 бомбардировачи Су-32 (износната версия на Су-34). Първата партида от Су-32 ще струва най-малко $ 500-600милиона, а има възможност за продажба на още 12 самолети от този модел. Успоредно с тези преговори, Алжир е поискал Су-35С за тестване и се интересува от закупуване на най-малко 10 от тези изтребители, чиято обща стойност ще варира между 850-900 милиона долара.

    Индонезия, Виетнам и Пакистан също се интересуват от Су-35. Договорите с първите две страни могат да надхвърлят 1,000 млрд. В същото време, Исламабад може да придобие шест от тези руски изтребители четвърто поколение на стойност около 500 милиона долара.

    Египет вече е подписал договор за закупуване на 46 хеликоптера Ка-52 "Алигатор" .
    Освен това, появата на зенитните системи S-400 значително е увеличила интересът към това оборудване от Саудитска Арабия и засили преговорите с Индия. Не е известно дали Русия е заинтересована в продажбата на това оръжие от последно поколение, но ако бъде реализиран, договорът може да бъде между 2000 и 3000 милиона долара, в зависимост от броя ракети-носители.

Станете почитател на Класа