Как Москва се опитва да заобиколи санкциите

Защо е този шум около плановете на Русия да пусне държавни облигации за скромната сума от 3 милиарда долара? Защото това е демонстративен опит на Москва да се върне на международните финансови пазари, твърди А. Гурков.

 

 

 

 

Обърнали ли сте внимание колко много информации и заявления има за плановете на Русия да замени държавни облигации за 3 милиарда долара? През последните дни по този повод се изказаха много руски официални лица - прессекретарят на руския президент, вицепремиерът, министърът на финансите. Създаде се впечатление, че става дума за крупно макроикономическо и финансово събитие.

Защо Русия връща на пазара външни задължения?

 

Това впечатление обаче е погрешно, защото размяната на държавни облигации на международните пазари е нещо обичайно. През последните няколко дни подобни операции извършиха Ирландия, Португалия, Унгария, Япония и Колумбия. В еврооблигациите няма нищо особено. От почти половин век така се наричат облигациите, които емитентът пуска извън пределите на собствената си страна в чужда валута. Трябва да се отбележи, че този термин няма никакво отношение към еврозоната и общата ѝ валута.


Обикновено за размяната на еврооблигации следят само професионални инвеститори. Този път обаче интерес проявяват както руските, така и западните политици и медии. Каква е причината? Няма нищо необичайно в продаването на държавни облигации за 3 милиарда долара, още повече, когато става дума за толкова голяма държава като Русия. Само за сравнение: неотдавна далеч не най-големият германски автомобилен концерн Порше обмени корпоративни облигации за 1 милиард евро. Така че работата не е в сумата, а в завръщането на Русия на външния пазар, на който тя не е излизала от 2013 година. Или по-точно - в причините за това очертаващо се завръщане. Икономическите мотиви са очевидни: страната се нуждае от твърда валута, тъй като има сериозен бюджетен дефицит, а постъпленията от продажбите на петрол рязко спаднаха.

 

В сегашната ситуация Москва може да използва средства от резервните си фондове. Но при сегашните рекордно ниски лихвени проценти е много по-разумно Русия да вземе пари назаем отвън. Изгладнелите инвеститори едва ли ще искат от емитента много висок процент. В случая обаче икономическият аспект изобщо не е най-главният. Иначе нямаше да има нужда да се вдига толкова голям шум заради едни 3 милиарда долара.

 

Когато 3 милиарда са скромна сума

 

Какво са 3 милиарда долара за изпадналата в тежка рецесия руска икономика? Само за моста над Керченския пролив трябват повече пари. След една успешна седмица през март международните резерви на руската Централна банка се увеличиха с почти 6 милиарда долара.

Главната цел на предстоящата операция "еврооблигации" е политическа. Русия иска демонстративно да заобиколи финансовите санкции. Това е един вид разузнаване в една битка: тази, която трябва да покаже до каква степен може да бъде внесен разкол в западните банкови среди, и по този начин да бъде засилен натискът върху Брюксел и Вашингтон.

 

Андрей Гурков

 

В момента се обсъжда въпросът коя водеща фигура от световния финансов елит да бъде спечелена за провеждането на финансовата операция - срещу обичайния в такива случаи тлъст хонорар, разбира се. Такива покани са получили едновременно 20 чуждестранни банки. И повечето от тях са американски и европейски, а не китайски или други азиатски финансови институции. В отговор САЩ и ЕС препоръчаха на своите банки да не приемат предложението, за да не нарушават режима на санкциите. В интерес на истината, формално санкциите не са въведени срещу Руската федерация, а срещу отделни руски компании. Така че по принцип американските и европейските банки могат да заемат пари на руското Министерство на финансите. разбира се няма никакви гаранции, че то, от своя страна, няма да ги даде на фирми от черния списък.

 

Задачата на специализираната операция "еврооблигации" се състои в това да се намерят западни банки, готови да си сътрудничат с Русия - срещу определени облекчения или други предимства пред конкуренцията. Същите тези банки фактически ще бъдат включени и в борбата срещу санкциите. За пореден път през юли в ЕС ще се решава въпросът за продължаване на секторните икономически санкции. И крайната цел на Кремъл е да постигне отмяна на западните санкции, използвайки всевъзможни дипломатически, икономически и други лостове. И пускането на еврооблигациите е част от тази широкомащабна кампания. А перспективата за попълване на хазната с няколко милиарда е приятно усещане, но в случая ще бъде само едно действие със страничен ефект.

Станете почитател на Класа