Вехтошарките от Лесбос

По плажовете на остров Лесбос се въргалят купища захвърлени дрехи. Една млада австралийка смята, че е жалко те да бъдат отнасяни на боклука и създава сдружение в помощ на бежанците и околната среда.

 

 

Панталони, якета, чорапи, блузи. В пералнята в Анаксос на остров Лесбос се събират много дрехи. Повечето са подгизнали и неугледни. Бежанците са ги носили, преди помощниците да ги снабдят с топли дрехи. В пералнята дрехите се подготвят за нова употреба. Доброволци от 11 страни сортират, изсушават и перат дрехите, за да могат те да бъдат разпределени сред новодошлите бажанци. Складовите наличности няма да стигнат за никого, ако тези дрехи не се използват повторно. Пералнята е създадена от хуманитарната организация "Durty Girls of Lesbos" ("Мръсните момичета от Лесбос"), основана през октомври миналата година от австралийката Алисън Тери-Евънс. Една жена с изявен предприемачески дух.

 

Буквално с последната риза

 

Много бежанци и мигранти, дошли по море в Европа през миналата година, са попаднали на остров Лесбос. Имуществото на повечето от тях е оскъдно. Част от него им е била отнета по време на плаването и изхвърлена в морето. Каналджиите искат да имат повече място на надуваемите лодки, за да вземат на борда повече "пасажери". Веднъж пристигнали в Лесбос, бежанците се радват на всяка топла дреха.

 

Основателката на организацията Алисън Тери-Евънс

 

"Ние съчетаваме уважението към природата с уважението към хората, като предоставяме на новодошлите подходящи дрехи. Отнасяме се с респект към хората, пристигнали с оскъдното си имущество през морето. Искаме да предотвратим и екологична катастрофа на острова", подчертава Алисън Тери-Евънс в разговор с Дойче веле. През изминалите месеци в пералнята са обработени над 50 тона дрехи и одеала. Без ангажимента на "вехтошарките", тези в повечето случаи качествени, но замърсени дрехи, биха изгнили по сметищата между спасителните жилетки и останките от лодките.


Боклукчийски чували, пълни с дрехи

 

Ана Мортън и Луиз Едуардс също са впечатлени от този ангажимент. Двете англичанки са пристигнали на остров Лесбос като доброволци. Те се почистили безброй чифтове обувки в рибарското селище Скала Сикаминиас. Сега ги сушат на слънце върху дървени палети директно на морския бряг. Ана Мортън първоначално е работила за хуманитарната организация "Better Days For Моria" ("По-добри дни за Мориа"). Тя е разпределяла дрехи от пералнята сред бежанците в лагера Мория. "Реших да помагам тук, защото намирам, че идеята за втора употреба е добра и искам да допринеса за намаляване на отпадъците", споделя тя.

 

 

Обувки за втора употреба

 

Между скръбта и радостта

 

Лин Кърби също е събирала и разпределяла дрехи в продължение на четири седмици. "Само за една вечер сме събирали и изпращали в пералнята до 20 огромни чувала с мръсни дрехи. Организацията ги пере и обработва и по този начин предотвратява в околната среда да се насъбират планини от отпадъци", споделя Лин. За последните седем години Алисън Тери-Евънс е прекарала много време на остров Лесбос и е съпреживяла отблизо бежанската криза. "Толкова често скърбим за удавените в Средиземно море. Но изпитваме и радост за всички тези чудесни хора, които са успели да стигнат до тук и са благодарни и за най-малкото, което можем да им предложим", заключава тя.

Станете почитател на Класа