Русия няма да присъства на срещата на върха на ядрената сигурност във Вашингтон

  • На 30 март във Вашингтон  започна среща на високо равнище за ядрена сигурност, която тази година ще се проведе без участието на Русия, съобщава в-к "Известия".

    Според изявленията на говорителя на руския президент Дмитрий Песков, Путин не планира да участва в срещата. В Кремъл също посочват, че политическият дневен ред на тези срещи на президентско ниво е изчерпан.

    Според руското министерство на външните работи, през 2016 г. организаторите коренно са променили концепцията на събитието, предлагайки разработването на "препоръки" към Международната агенция за атомна енергия, Глобалната инициатива срещу ядрения тероризъм, ООН и Интерпол.

    Според Министерството, тези препоръки могат да наложат на международни организации гледната точка на ограничен брой държави, в противоречие с механизмите за вземане на международни политически решения.

    Събитието ще включва представители от над 50 страни. Основните теми, които ще бъдат разгледани по време на заседанията и двустранните срещи ще бъдат ядрената програма на Северна Корея и борбата срещу Ислямска държава. Заплахите за ядрена безопасност, уязвими ядрени материали, борбата с разпространението на ядрени оръжия и предотвратяване на ядрения тероризъм също ще бъдат обсъдени и ще се идентифицират мерки за намаляване на употребата на високообогатен уран.

    Основните западни страни използват срещата на върха, за да се намали ролята на МААЕ и пренасочи дебатът по важни въпроси като неразпространението на ядреното оръжие, счита директорът на Руския институт за стратегически изследвания и професор в Руската академия на военна наука, Владимир Козин.

    Юкия Амано, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), също предупреди, че светът трябва да вземе крайни мерки за предотвратяване на "ядрен тероризъм"
    Според Амано "не е невъзможно", екстремисти да успеят да направят "примитивно" устройство, ако придобият ядрен материал. Правителството на САЩ засега не разполага с информация, че ислямската държава се опитва да се сдобие с ядрено оръжие.

Станете почитател на Класа