Следващата световна икономическа криза има точна дата

  • На тези, които се стремят да узнаят, кога ще настъпи следващата световна икономическа криза, агенция Bloomberg предлага да отбележат на календара 1 януари 2018 г. По тяхно мнение, тази дата е фиксирана още в края на 2010 г., когато са били подписани и публикувани така наречените споразумения Базел III, които включват реформа на банковата регулация, координирана между страни от Европа и Северна Америка.

    Журналистът Кристофър Лантнер предупреждава, че от 2017 г. "финансовите институции вече няма да могат да използват своите вътрешни модели за оценка на рисковете, свързани с деривати на контрагенти. През 2018 г. това ще обхване и секюритизацията на активи и след това, въпреки че точната дата все още не е определена, кредиторите ще трябва да оценяватт всички клиенти за кредити на основа на стандартите, установени от Базелския комитет."

    По този начин банките ще бъдат ограничени, когато заема пари на физически и юридически лица и ще могат да кредитират само най-надеждните кредитополучатели. Тези ограничения насърчават увеличаването на броя на фалитите в световен мащаб. Производствата по несъстоятелност ще стават все по-осезаеми, още преди началото на задължителното въвеждане на новите правила, прогнозира журналистът.

    Наред с други последствия той подчертава необходимостта да се съкратят стотици хиляди служители на кредитното посредничество (само в САЩ около 2,6 милиона души работят в този сектор). Съкращенията ще засегнат повече хора, отколкото по време на неотдавнашната световна финансова криза.

    Малките и средни предприятия ще претърпят най-големи загуби и рискуват напълно да загубят достъп до кредитни ресурси. Споразуменията Базел III насърчават банките да си сътрудничат само с многонационални и други големи предприятия и с утвърдените компании. Допълнителни затруднения ще донесат новите Международните стандарти за финансови отчети, които са част от пакета споразумения.

Станете почитател на Класа