Newsweek,Сърбия: България е цел на терористите

На Балканите съществуват множество терористични лагери с ниска интензивност, т.нар. "заспали ядки". В тях се обучават и проверяват издръжливостта и готовността на привърженици на Ислямска държава (ИД), преди да им дадат терористична задача.

Това е записано в секретния доклад на френската полиция и секретните служби, които седмичникът Newsweek цитира.

Разследване на последния брой на сръбското седмично издание  твърди, че в държави като Хърватия и България се планират терористични нападения.

Тези страни не попадат в полезрението на хората, занимаващи се с тероризма, но там се планират атаките, а участниците в тях минават свободно през земите им, пише изданието.


В доклада подробно се описват телефоните, които е използвал Ибрахим Абдеслам, едно от камикадзетата от Париж, който бе погребан едва миналата седмица в брюкселския квартал „Евер” и ден преди ареста на най-търсения терорист в Европа – неговият брат Салах.

В секретните данни са номерата на мобилните телефони, които са използвали техните роднини, приятели и съратници в престъплението. СИМ-картите от Мароко, Белгия и Турция най-много са използвани на Балканите. И по-точно в Хърватия, Албания, България...Сърбия не се споменава, поне официално, но експертите подчертават, че не трябва да се заблуждаваме, че страната ще бъде заобиколена.

Станете почитател на Класа