Слънцето, обвинено в "отвличане"

Група от водещи астрономи от Швеция и Франция са провели мащабно проучване, чиито резултати показват, че Слънцето е "откраднало" една екзопланета от друга слънчева система. Учените смятат, че небесното тяло, Planet X, както е известно в научните среди, може да не се е образувало в нашата слънчева система.

Въпреки че откритата планета, която е около 10 пъти масата на Земята, не е открита визуално, защото нейната равнина на въртене е различна от тази на другите планети, учените са успели да определят, че тя се движи в много издължена орбита с необичаен орбитален период от 17000 години.

Учените симулирали развитието на ситуацията, в която екзопланетата може да е била заловена от гравитационното поле на нашата звезда. Експериментът показва, че Слънцето може да е "отвлякло" планетата на разстояние от около 150 астрономически единици, ако тя се завърта на голямо разстояние от своята звезда. В допълнение, Planet X има орбитална траектория, която няма място в динамичната конфигурация на нашата слънчева система.

Станете почитател на Класа