ЕС търси вариант за по-справедливо разпределяне на бежанския товар

В ЕС се готви въвеждането на друга рискова миграционна процедура - реформата на правилата за преразпределяне на бежанците в Европа, които в момента ощетяват и другите южноевропейски страни. Страните на "първо влизане" не полагат особени усилия да ги задържат, което кара ЕС да се опитва да постави и това в контрол.
 
Т.нар. Дъблинският регламент де факто вече не се прилага. Дошлите през Средиземно море бежанци продължават, когато могат, пътя си на север към Германия или Швеция, които на свой ред са претоварени.
Дъблинският регламент, който определя коя страна отговаря за проучването на молба за убежище, от години е обект на критики, а сега е наречен "несправедлив" и "остарял". Проблемът се постави заради набъбналите 1.25 милион молби за убежище, внесени в ЕС през 2015 г..
 

Неотдавнашното затваряне на Балканския миграционен маршрут и критикуваното затваряне на гръцко-турската граница са само временни решения. Защото ЕС има дълг да приема бежанци и следователно да има консенсусни правила за разпределяне на приема им.


Според изтекла в медиите информация Европейската комисия може да предложи централизирана система, в която Европейското бюро по предоставянето на убежище ще играе координационна роля.
 

Станете почитател на Класа