Лионел Меси – виртуозен и в данъчните игри

Той е най-скъпо платеният футболист в света с годишен доход от около 65 милиона евро. Но и тези пари явно не са му достатъчни. "Панама пейпърс" разкриха, че Лионел Меси владее до съвършенство не само футболните финтове.

 

 

 

 

 

Всичко, което твърди Меси, звучи някак твърде познато: "Не гледам какво подписвам. Когато баща ми каже, подписвам със затворени очи", заяви футболистът на разпита при испанската съдия-следователка по обвинението, че е укрил данъци на стойност 4,1 милиона евро. Меси твърди още, че не е знаел за нелегалните практики. Но тази стратегия едва ли ще му помогне. Защото от разкритията на т.нар. "Панама пейпърс" става ясно, че най-добрият футболист в света затъва все по-дълбоко във водовъртежа на съмнителните действия.

 

„Пощенската кутия" е наполовина собственост на Меси

 

„Зюддойче цайтунг" разполага с обхватни данни за фирми-пощенски кутии в Панама. Сред тях е и една неизвестна досега фирма под името "Меga Stars Enterprises". От документите излиза, че половината от собствеността й принадлежи на Лионел Меси. Временно тя е била представлявана от съмнителната адвокатска кантора "Mossfon". Въпросната кантора обслужва фирми-пощенски кутии, свързани с около 20 бивши и настоящи футболни звезди, съобщава още „Зюддойче Цайтунг".

 

Схемата, по която се е действало, е една и съща. Футболистът продава авторските права над снимките си на фирмата – пощенска кутия, която е свързана с него или му принадлежи отчасти. Фирмата от своя страна продава после правата на спонсори, които искат да използват снимките на футболиста за рекламни цели. Приходите, постигнати по този начин, са практически освободени от данъци – ползата е изцяло за футболиста и неговите консултанти, както и за другите участници в схемата.

 

65 милиона евро годишен доход

 

 

Звездата на аржентинския национален отбор по футбол има огромни приходи от рекламна дейност

 

За какво му е нужно всичко това? Въпросът е резонен от гледна точка на факта, че Лионел Меси изкарва годишно по около 65 милиона евро. По данни на списание „France Football", четирикратният носител на званието за най-добър футболист в света печели от договори със спонсори, от реклами и от огромната си заплата в Барса /36 милион евро/. Явно е обаче, че кланът на Меси не желае да плаща редовни данъци върху тази сума. Защото бащата на футболиста Хорхе Хорацио, който е и негов мениджър, явно постоянно търси не съвсем легални пътища за пестене и укриване на данъци.

 

Освен вече известните 4,1 милиона евро, които Меси е укрил от данъчно облагане, и които той вече беше принуден да възстанови, „Зюддойче Цайтунг" информира и за други негови приходи в размер на 10,1 милиона евро от рекламна дейност в полза на големи фирми като „Адидас", „Данон" или „Телефоника". Въпросните пари също са постъпили във фирмата-пощенска кутия в Панама. В документите от

 

„Панама пейпърс" съществува и една страница с подписите на Лионел и Хорхе Меси от 23 юли 2013 година, тоест - дълго след като станаха известни предишните и разследвани вече обвинения срещу двамата.

 

„Престъпни действия на двамата обвиняеми"

 

 

"Не гледам какво подписвам. Когато баща ми каже, подписвам със затворени очи", заяви Меси

 

Стратегията на Лионел Меси да прехвърля отговорността изцяло на баща си, за да излезе и този път „сух" от аферата, може да се провали пред съда. Защото на 31 май в Испания започва процес, на който е призован и футболистът. Испанското министерство на финансите упорито събираше доказателства, въз основа на които твърди, че "че и двамата обвиняеми /бащата и синът Меси - б. ред./ са извършили престъпни деяния". Затова аржентинската футболна звезда ще е принуден да дава показания. Предишните обвинения срещу него биха могли да приключат и само с парична глоба. Но ако разследващите органи използват новите разкрития от "Панама пейпърс", данъчният "дрибъл" на Лионел Меси може да завърши с лошо падане.

Станете почитател на Класа