Ето как финансират бягството си

Ако някой се пита как бежанците финансират бягството си, ето един от възможните отговори: афганистанците масово продават цялото си имущество на безценица. Битаците и магазините за стоки втора ръка се пръскат по шевовете.

 

 

 

 

Битаците и магазините за стоки втора употреба се радваха за последен път на такъв разцвет по времето на гражданската война, която принуди хиляди семейства да разпродадат имуществото си и да избягат в съседни страни. Днес тече сходен процес: Афганистан отново преживява масово изселване, а битаците и магазините за стоки втора ръка буквално се пръскат по шевовете.


"Бяха златни времена"


Днес обаче афганистанците се отправят не към съседните страни, а събират пари за бягство в богатите европейски държави. Когато границите в Европа бяха все още отворени, бизнесът вървеше отлично, казва един от продавачите на битака в Кабул: "Бяха златни времена. Имахме чувството, че цялото афганистанско население напуска страната. Много хора разпродаваха цялата си покъщнина. Стигна се дори дотам, че не можехме да изкупим всичко, защото нямахме толкова много складове", разказва Абдул Рауф. Битаците и магазините са пълни с килими, телевизори, хладилници, мебели - немите свидетели на един изоставен живот. "Бежанците взимат със себе си само най-необходимото. Разпродават всичко на безценица", споделя Шафик, който също припечелва на битака.


Продавачите разказват и за афганистанци, които разпродали цялата си покъщнина, за да заминат за Европа, но се върнали оттам разочаровани. "Идват си с празни джобове и не могат да си купят дори най-евтиното обзавеждане", казва продавачът Мансур и добавя: "Първо ни продават хубавите си мебели, а после се връщат и купуват от нас най-евтината стока. Затова хората трябва добре да премислят, преди да тръгнат да бягат".


Абдул Разак е на същото мнение: "Един мъж, който наскоро се върна от Германия, ми разказа, че преди бягството е продал цялата си покъщнина. Сега може да си позволи само стари и порутени мебели, защото каналджиите му прибрали всичките пари", казва Абдул и ни показва един диван, който струва поне 400 долара. Мъжът, за когото ни разказва, го продал преди бягството си за 40 долара.

 

Битак в Кабул


Битак в Кабул


Масовото изселване на хора е свързано, естествено, и с отлив на капитали. А това оказва крайно негативно влияние върху икономиката на страната и покупателната способност на населението. Продавачите на стоки втора употреба го потвърждават: вече трудно се намират хора, които да изкупят стоката им.


До Европа и назад


Само през 2015 година към Европа са се отправили около 250 хиляди афганистанци. Повечето от тях са подали молби за убежище в Германия и в Швеция, но все още нямат утвърдителен отговор. Заради сложната процедура по получаване на убежище много афганистанци искат да се върнат обратно в родината си. А тези, които искат да останат в Европа, но нямат шанс молбите им да бъдат уважени, са застрашени от екстрадиране. Германия вече обяви, че повечето молби на афганистански граждани няма да бъдат удовлетворени.


Но афганистанци има не само в Германия и в Швеция - откакто беше затворен т.нар. балкански маршрут, хиляди мигранти от Афганистан са заклещени в Гърция. Ако не подадат там молби за убежище, споразумението между Брюксел и Анкара предвижда всички тези хора да бъдат откарани в Турция.

Станете почитател на Класа