Вторият живот на Ал Кайда

Преди точно пет години бе убит Осама бин Ладен - най-големият враг на американците и лидер на Ал Кайда от самото начало. След смъртта му на сцената излезе ИД. Ал Кайда обаче не изчезна - тя само промени стратегията си.

 

 

 

 

В края на април членове на Ал Кайда убиха по брутален начин двама активисти от Дака, застъпвали се от години за правата на гейовете и лесбийките. Двете жертви "преследвали от 1989-та насам неуморно целта си". А тя била "да разпространяват хомосексуалността сред населението на Бангладеш". Това обяви групировката Ансар ал Ислам, местният клон на Ал Кайда.


Подобни атентати в различни краища на света продължават да ни напомнят, че терористичната организация Ал Кайда, чийто лидер някога беше Осама бин Ладен, все още съществува. Макар и през последните години да беше изстласкана на заден план от т. нар. "Ислямска държава". Колко силна обаче е днес Ал Кайда - терористичната групировка, накарала САЩ през 2001 година да обявят "война на тероризма"? И дали се е променила? За да разберем това, първо трябва да хвърлим поглед към миналото.

 

 

Айман ал Зауахири


Айман ал Зауахири

Възход и упадък


Осама бин Ладен е лидер на терористичната организация Ал Кайда (в превод: "Основата") от самото начало. Той й дава това име и той финансира бойците в Афганистан. Ал Кайда се появява за първи път по телевизионните екрани в края на 1980-те години - по време на войната срещу частите на съветската армия в Афганистан, когато арабски бойци се притичват на помощ на мюсюлманските си събратя в Афганистан. През 1997 година Осама бин Ладен и неговият заместник Айман ал Зауахири превръщат Ал Кайда в групировката, която изпълва със страх и ужас света. Ал Кайда започва да организира тренировъчни лагери и борбата на Бин Ладен срещу западното влияние в ислямския свят се превръща в цел на всички агресивни джихадисти.

 

Терористичната групировка започва да придобива ясни очертания, изгражда организационни структури. "Ал Кайда винаги е имала много бюрократичен и йерархичен характер", казва експертът по борба срещу тероризма Гидо Щайнберг от германската фондация "Наука и политика". А това означава че атентатите например винаги се извършват по заповед на централата.


Само четири години по-късно Бин Ладен демонстрира пред света своята сила: на 11 септември 2001 е извършен най-ужасният атентат срещу САЩ. Във видеопослание топ-терористът Бин Ладен заявява: "Бог повелява краят на САЩ да настъпи. И аз го моля да приеме при себе си тези млади хора като мъченици. Те извършиха голямо дело. Те накараха нас, мюсюлманите, да се почувстваме горди и дадоха урок на Америка, който тя няма да забрави."


Отмъщението обаче не закъснява: още същата година САЩ изпращат войски в Афганистан и започват борба срещу талибаните. Бин Ладен и хората му се оттеглят в Северен Пакистан. Милициите губят своите крепости в части от Афганистан и Пакистан, поради което започват да губят и все повече приходи. "Бин Ладен минава в нелегалност и ръководството на организацията поема до голяма степен заместникът му Зауахири. Той мобилизира джихадистките групи, които обаче започват да действат все по-самостоятелно и децентрализирано", посочва Гюнтер Майер от Центъра за изследвания на арабския свят със седалище в Майнц. По онова време Бин Ладен все още има влияние върху близки до Ал Кайда групи, но същевременно структурата на организацията понася тежки удари, а и вътрешните конфликти стават все повече.

 

 


Бойци на ИД навлязоха в Рака, Сирия, още през 2014


Началото на "Ислямска държава"


"Ал Кайда в Ирак" започва да действа все по-самостоятелно след военната операция на САЩ през 2003 година. Абу Мусаб ал-Заркауи и неговите привърженици се налагат като най-бруталното подразделение на Ал Кайда в Ирак. "С атентатите си групировката носи значителна отговорност за ескалацията на насилието", изтъква близкоизточният експерт Майер. Първоначално Бин Ладен е съгласен с изграждането на "Ал Кайда в Ирак", но скоро след това - подобно на сунитските бунтовници - се дистанцира от оргиите на насилие срещу цивилното шиитско население. Причината: Ал Кайда и Бин Ладен водят борба срещу Запада, срещу САЩ. Заркауи обаче е заклет враг на шиитите. "Бин Ладен и Зауахири по никакъв начин не одобряваха това", казва експертът Гидо Щайнберг. Зауахири пише през 2005 писмо до Заркауи, в което настоява за промяна на стратегията му. "Но не постига ефект и оттам нататък групировката действа почти изцяло независимо", посочва експертът. През 2006 Абу Мусаб ал-Заркауи е убит при въздушно нападение на САЩ. "Ал Кайда в Ирак" е отслабена, но не изчезва. Именно от нея произхожда по-късната групировка на т.нар. "Ислямска държава", (ИД) която отхвърля Ал Кайда и влиза в кървави вражди с нея.


На 2 май 2011 Ал Кайда претърпява поредно поражение: американски спецчасти убиват Осама бин Ладен в скривалището му в Пакистан. Американският президент Обама оповестява за това по телевизията. "Въпреки че в годините преди смъртта си Бин Ладен вече не успява да се налага, той все още има влияние. С убийството му на групировката е нанесен съкрушителен удар", посочва експертът Щайнберг. Според него, наследникът му Зауахири няма неговата харизма и авторитет и затова и не успява да привлече повече млади бойци в редиците на джихада. "Все повече младежи от различни части на света започнаха да се стичат в редиците на т.нар. "Ислямска държава"", обяснява Щайнберг. Обявеният през 2014 от ИД халифат е следващият удар за Ал Кайда.

 

 

Обама оповести смъртта на Осама бин по телевизията


Обама оповести смъртта на Осама бин по телевизията


Ал Кайда днес


Ал Кайда обаче се нагажда към новата ситуация и залага на дългосрочна стратегия. Зауахири внушава на хората си, че вместо безогледно да избиват цивилни граждани, както прави ИД, те трябва да продължат да водят битката, която местното население желае и подкрепя. В посланието си Зауахири ясно посочва също така, че стратегията на Ал Кайда се насочва все повече към укрепване на локалните групировки.


"В Сирия например близката до Ал Кайда групировка "Фронт ал Нусра" не е кой знае колко силна организация, но пък си сътрудничи с други групировки и интензивно се грижи за снабдяването на населението с различни продукти", посочва Гидо Щайнберг.


Съответните клонове на Ал Кайда следват идеологията на централата, но се подчиняват на указанията на местните водачи. "Избраният подход за постигането на политически цели е много прагматичен. Това е ислямизъм, за разлика от салафизма", изтъква експертът. Ал Кайда е наясно, че целта не може да се постигне, като се води битка срещу целия свят и жестоко се избиват всички противници, обяснява той и добавя: "Така "Ислямска държава" си създава свят от врагове, срещу които трябва да се бори. И всички, включително Ал Кайда, са единодушни, че ИД трябва да се премахне."


Именно тази дългосрочна стратегия прави Ал Кайда толкова опасна и й позволява да оцелеее. Защото организацията действа там, където си е спечелила подкрепата на местното население. Строга йерархия наистина вече няма, но местните водачи са не по-малко опасни от централата на Ал Кайда. В Сирия, в Йемен, в Бангладеш различни групировки на Ал Кайда продължават своята борба срещу западното влияние. Но те не контролират местното население - обратното, търсят подкрепата му. А борбата срещу този вид терор е значително по-трудна.

Станете почитател на Класа