Това трябва да е краят на Търговското споразумение между ЕС и САЩ (TTIP)

Китай отговори унищожително на Обама за това „кой трябва да пише правилата."

 

Правилата на международната търговия трябва да се установят от всички страни на света заедно, а не да се диктува от един (Вашингтон б.а.),отвърна Хонг Лей-говорител на китайското външно министерство, коментирайки изявлението на американския президент Барак Обама.

 

„Съединените щати са много амбициозни да правят подобни изявления, но се страхувам, че те не вземат предвид дългосрочните перспективи и реалности", каза Хонг Лей.

Самият факт,че американския президент получава официален отговор от ниво „говорител на министерство" е оглушителен китайски шамар.

 

Това е отговор на самоубийственото,надявам се изказване на Обама след скандалите около Трансатлантическото търговско споразумение с ЕС,когато Greenpeace разкри отвратителния федерален рекет над Европа:

 

„Америка трябва да диктува правилата на световната икономика. Другите държави трябва да играят само и единствено по установените от Америка и нейните партньори правила. Транстихоокеанското партньорство ще ни позволи да направим точно това",написа Обама в статия за вестник Washington Post.

Откровено демонстрираната наглост, особено към първата икономика в света-Китай е просто невероятна.

 

Коментарите в западните медии са унищожителни и предвещават края на (TTIP).

 

След изтичането на документите за трансатлантическата търговия и инвестиционно партньорство (TTIP), хвърлило светлина върху опитите на Вашингтон да окаже натиск върху Брюксел, много западни журналисти и анализатори стигнаха до заключението, че сделката може да се прекрати.

 

„Днешната шокираща теч на информация за TTIP бележи началото на края на омразната търговска сделка между ЕС и САЩ и е най-важното, за излизането на Великобритания от ЕС", – пише в The Independent авторът на книгата „TTIP: Харта дерегулацията, въздействие върху работните места и края на демокрацията", John Haylery.

 

Документите, казва той показват, че в случай на сделка, американските компании ще имат безпрецедентен контрол над европейските регламенти за здраве и безопасност.

 

„За всички онези, които казваха, че само всяваме страх и че ЕС никога няма да позволи това да се случи -ето ние сме били прави,пише той.

Според Haylery, изтеклите документи поставят профсъюзните лидери пред избор, или пълно отказване от преговорите по това споразумение, или поемане на риска да видят как целия европейския проект се срива пред очите им.

 

„За европейците, списъкът с недостатъците на планираното споразумение между ЕС и САЩ е твърде дълъг: плачевното положение с прозрачността, арбитражни съдилища, и така нататък. Европа не може да си позволи да направи компромис по отношение на нейните стандарти",пише политическия кореспондент на Deutsche Welle ,Jens Touro.

 

Ако правителството на европейска страна би посмяло да приема закони, които да подобрят социалните и екологичните стандарти, TTIP дава на корпорациите право да подат жалба срещу тях за пропуснати ползи.


Това означава, че TTIP обречена, каза Tоuro.

 

Той отбелязва, че самата идея TTIP е прилична, но реалността е, че тази сделка няма да създаде „по-ясни правила" за стотици милиони граждани на ЕС.

Журналистът разкритикува атмосфера на секретност във връзка с преговорите по TTIP. „Споразумението е толкова значително по мащаб,а хората подозират, че основната цел на сделката е създаването на по-добри условия за мултинационалните корпорации".

 

Някои медии твърдят, че дори ако преговорите след публикуването на документи на Грийнпийс, не бъдат изцяло спрени, не може да се избегне временно замразяване. Това е в противоречие с плана на Барак Обама, който се стреми да постигне подписване на споразумение преди той да напусне президентството на САЩ.

 

„Обама искаше да укрепи политическите и икономическите връзки двете страни на Атлантика, но основните точки от дневния си ред на Търговското споразумение доведоха до обратния резултат,пишат в Time Simon & Schuster. Поради това, много европейци сега негодуват срещу това, което те възприемат като американска конспирация застрашаваща тяхната демокрация и екологични стандарти."

Станете почитател на Класа