Пентагонът призна, че руските пилоти не се опитват да провокират инциденти

  • "Не мисля, че руснаците се опитват да провокират инцидент. Мисля, че те се опитват да изпратят сигнал, те искат от нас да знаем, че са там, в района на Балтийско море", каза началникът на генералния щаб на военноморските сили на САЩ адмирал Джон Ричардсън цитиран от АП.

    На 13 април руски изтребители Су-24 причиниха "уплах" на военен кораб на САЩ при извършване на рутинни полети над неутрални води на Балтийско море. И на 29 април, служители на Пентагона съобщиха, че руски военен самолет Су-27 е направил "опасна" въздушна маневра, наречена "тонел" до един разузнавателен самолет на САЩ в международно пространство над Балтийско море.

    Представителят на руското министерство на отбраната, генерал-майор Игор Конашенков заяви в края на април, че наблюдателни самолети RC-135 от американската армия, често се опитват да се промъкнат до руската граница с изключен транспондер. Така че "руските ВВС са принудени да изпратят Су-27, за да идентифицират самолета", каза той. "Всички полети на самолети на руските въздушно-космически сили се провеждат в строго съответствие с международните стандарти за използването на въздушното пространство над неутрални води."

Станете почитател на Класа