С изглед към морето: Още една причина да имате къща в близост до вода

  • Учени от Държавния университет в Мичиган (САЩ), Университета на Кентърбъри и Университета на Отаго (Нова Зеландия) са анализирали как наблюдението на природата е свързано с психологическия стрес. Изследването, публикувано в списание Health & Place, разкрива, че наблюдението на вода, или "сини пространства ", като изследователи го наричат, е свързано със здравния статус.

    Увеличението на наблюдение на синьото пространство до голяма степен е свързано с по-ниски нива на стрес, се съобщава на интернет страницата на университета. Въпреки това, учените не са открили същото отношение към зелените площи, включително паркове и гори.
    За своите изследвания, учените анализират резултатите от наблюдението на зелени и сини пространства в град Уелингтън, Нова Зеландия. Скалата на психологически стрес на Кеслер (К10) се използва за оценка на нивото на тревожност и настроението. Дори и като се вземат предвид фактори като благосъстояние, възраст и пол, учените заключават, че гледката на океана се свързва с по-добро психично здраве.

    Обяснявайки защо изследването не е показало същия успокояващ ефект по отношение на наблюдението на зелени площи, учените казват, че "това може да се дължи на факта, че синьото пространство е напълно естествено, докато сред зелените площи има и създадени от хората, като полета, спортни и детски площадки.

Станете почитател на Класа