15-годишен "откри" град на маите, скрит от векове

  • В продължение на години на един тийнейджър гений от Канада, влюбен в цивилизацията на Мая, не му давал покой един въпрос: защо тази култура създава градовете си далеч от реки и на безплодни земи. След три години на интензивни изследвания, младежът е направила голямо откритие: маите избират местоположението на градовете си според звездите, съобщава вестник "Индипендънт".

    По този начин, Уилям Гадури, на 15, намерил в 'Códice Tro-Cortesiano' 22 съзвездия на маите, които съпоставил с картите на Google Earth. Така младият мъж открил, че местоположението на звездите съответства на 117 градове на тази цивилизация, открити в полуостров Юкатан (Мексико) и най-брилянтните, отразявали най-важните градове на империята.

    Младежът, след като ползвал сателитни снимки от НАСА и космическите агенции на Канада и Япония, открил, че една от трите звезди, които са част от съзвездие номер 23 няма точна корелация на картата с никой град, така че тийнейджърът е решил, че има един изгубен или по-точно още неоткрит град. На някои от сателитните снимки, в прогнозираното от него мяссто, се различават очертания на мрежа от улици и обект, който е възможно да бъде пирамида. Така дори без да излиза от стаята си, тийнейджърът е успял да открие липсващия град на мястото, съответстващо на една от звездите.

    Гадури представил работата си на мексикански археолози, които да извършат експедиция за търсене на един от най-големите градове на цивилизацията на маите. Откритието се намира на полуостров Юкатан в Централна Америка „K’aak Chi” или Огнена паст.

Станете почитател на Класа