Германия ще увеличи броя на войските си за първи път след края на Студената война

  • Германия планира да увеличи броя на войските си за първи път след края на Студената война в отговор на нарастващите международни предизвикателства, включително ислямисткия тероризъм, нестабилността в Африка, заплахата от кибератаки и предполагаемата заплаха от Русия, съобщава в-к "Файненшъл таймс".

    Увеличението, след 25 години на свиване, потвърждава растящото желание на Германия да играе по-важна роля в глобалната сигурност и да реагира на исканията на САЩ за увеличаване на разходите в колективната отбрана на НАТО.

    След намаляване на германския военен контингент от 585,000 войници през 1990 г. до 177 000 днес, въоръжените сили на страната ще се увеличат с 7000 нови длъжности за 2023 г. Правителството ще поиска от парламента да се увеличи сегашната правна граница от 185,000 войници за армията, за да отговори по-ефективно на предизвикателствата пред сигурността.

    Вестникът Der Spiegel съобщи, че НАТО обмисля редица стратегии за увеличаване на присъствието си в Източна Европа, включително изпращането на германски войници в Литва. Според вестника, германската армия е готова да придобие един по-широк ангажимент за защита на източните граници на НАТО.

    През март, литовският външен министър Линас Линкевичус каза, че се надява, че Германия ще подкрепи необходимостта от увеличаване на военното присъствие на НАТО в балтийските държави и призова НАТО да не бърза да се върне към диалога с Русия, докато Москва непромени своята "агресивна политика".

    От своя страна, министърът на външните работи Сергей Лавров описа Литва като "най-агресивната русофобска страна" в рамките на НАТО, като добави, че тя бута алианса в " посока обратна на Русия".

    The антируска реторика, обаче, не се споделя от гражданите на няколко държави от НАТО. Според едно скорошно проучване на изследователския център Pew, по-голямата част от населението в Германия (58%), Италия (51%) и Франция (53%) се противопоставя на идеята за защита на балтийските държави от предполагаема Руска военна заплаха и не смята Москва за заплаха за тяхната страна.

Станете почитател на Класа