Центърът, който следи "пратениците на космоса" от Мексико

  • Близо 57 милиона литра вода се съхраняват в огромни цистерни в район на Латинска Америка страдащ от суша. Те трябва да служат много ясни научни цели, за да се оправдае изключването им от хидроложкия цикъл. Такъв точно е случаят, казват астрофизиците, на Обсерваторията за гама лъчи в подножието на вулкана Сиера Негра (Пуебла, Мексико) на височина 4000 метра.

    Центърът навърши една година от стартирането си в пълен капацитет. Той има 300 резервоари за вода, чиято мисия е да наблюдават проблясъци на гама-лъчи, произведени в различни части на Вселената, някои от които остават напълно непознати за човешката цивилизация. За тази цел, в долната част на всеки резервоар са инсталирани няколко оптични сензори за Ефекта на Черенков, един вид синя светлина, произведена при преминаване на силно заредени електрони през течността.

    Потенциално субатомни частици идват от всички краища на Вселената, но през първата година от наблюденията, американските астрофизици са направили карта на източниците на гама-лъчи с висока енергия. Източниците може да се пулсари, останки от супернови и свръхмасивни черни дупки в центровете на различни галактики. Голяма част от радиацията, записана по време на този период, образува дъга в картата на небето, свързана с проекцията на Млечния път.

    Полезността на картите ще получи оценка късно, когато астронавтите започват пътуването до Марс или други планети. Атмосферата и йоносферата на Земята защитават живота от най-високо енергийните частици и минимизират тяхното потенциално вредно въздействие. Но астрофизиците трябва да се научат как по-добре да защитят астронавтите на бъдещите пилотирани мисии.

Станете почитател на Класа