Джихадисти сред бежанците - нови разкрития

Многобройни членове на терористични групи навярно са се внедрили сред бежанците и по този начин са влезли безпрепятствено в Германия. Федералната криминална служба вече е образувала десетки предварителни производства.

 

 

 

 

Според последните данни, разпространени от Федералната криминална служба, до момента има подадени 369 сигнала за целенасочено внедряване сред бежанците на членове и съмишленици на терористични организации. Това съобщава германският вестник „Нойе Оснабрюкер Цайтунг". В 40 случая е образувано предварително производство, като подозренията са за членство в терористична организация и за подготовка на тежки престъпления.

 

"Опасността трябва да се приема много, много сериозно"

 

Нека да припомним, че още преди апогея на бежанската вълна, през юни миналата година парламентарната комисия, контролираща германските тайни служби, разпита шефовете на службите за потенциалната опасност от ислямистки терористи сред бежанците. Такива сведения няма, каза тогава Герхард Шиндлер, шеф на германското външно разузнаване БНД.


През септември Шиндлер потвърди становището си в интервю за „Билдцайтунг", в което каза, че е малко вероятно потенциални джихадисти да изберат този труден, бавен и рискован начин за добиране до Германия. „Ако искат да дойдат в Германия, за тях е много по-лесно да си набавят краден или фалшив паспорт и да се качат на самолета", заяви той в интервюто.

 

Засега властите нямат сигнали за конкретни планове за атентати в Германия. Въпреки това опасността „трябва да се приема много, много сериозно", каза Волфганг Босбах, депутат от управляващия ХДС. Босбах припомни, че идентичността на много бежанци не е установена по безспорен начин, доколкото през изминалите месеци 60 процента от мигрантите са пристигнали в Германия без паспорти. От Федералната криминална служба също предупреждават, че опасността от тероризъм в Германия и в Европа си остава висока: „Не може да се изключи вероятността от атаки на ислямистки терористични клетки".

"Да не поставяме всички бежанци под общ знаменател"

 

Няма място за паника, опонират Левите в германския Бундестаг. „Сред големия брой бежанци може и да има отделни привърженици на „Ислямска държава", включително и обучени атентатори, но това не означава, че всички бежанци от Сирия и от Ирак трябва да попадат под общо подозрение в тероризъм", заяви Ула Йелпке от Левите.

 

Мнозина експерти по сигурността смятат, че същинската опасност идва от другаде - от произхождащите от Европа джихадисти, които се завръщат в Германия и в други европейски държави, след като са воювали по фронтовете в Близкия изток. Според официалните данни, в Германия това са вече най-малко 730 души, но реалният им брой навярно е доста по-голям. За всички държави от ЕС цифрата е няколко хиляди. Мнозина от тези хора притежават редовни документи от страни в ЕС и могат да влизат и да излизат без изобщо да бъдат забелязани. Под наблюдение са само онези, за които службите смятат, че биха могли да извършат атентати.

Станете почитател на Класа