Заради един сандвич на име "Ердоган"

Тази история щеше да е много смешна, ако не беше тъжна: ресторантьор от Кьолн затвори заведението си, след като получи заплахи заради своя бургер "Ердоган". Посетихме го малко преди отново да отвори ресторанта си.

 

 

 

 

 

В студентския квартал на Кьолн е оживено още в ранните часове на деня. Хората бързат да хванат метрото, други са се запътили към университета. Заведенията за бързо хранене вече обслужват първите си клиенти. Едно от тях обаче остава затворено. На табелка на вратата пише, че собствениците са принудени временно да затворят ресторанта. Вътре срещаме управителя на заведението Йорг Тиман, който наблюдава как двама сътрудници на охранителна фирма инсталират видеонаблюдателни камери. "Осем високочестотни камери ще запечатват случващото се в целия ресторант", обяснява Тиман и ни казва, че е предвидил и други мерки за сигурност, които обаче остават в тайна.

 

Интервю след интервю

 

Йорг Тиман е приветлив човек, веднага минаваме на "ти". Разказва ни, че всъщност е собственик на уеб-агенция, а ресторантът за бързо хранене е нещо като "хоби-проект". Тези дни Йорг Тиман е малко напрегнат - журналисти от всевъзможни медии чакат на опашка за интервю. Внезапната му популярност се дължи на един от продуктите, които предлага в заведението си - бургер "Ердоган" с козе сирене.

 

"Йорг се интересува от политика. И освен това е импулсивен човек. Идеята за бургера "Ердоган" му хрумна спонтанно и веднага я осъществи. По този начин той искаше да отговори на опитите на Ердоган да подкопае свободата на мненията в Германия", разказва Клаус Щрипел, съдружник на Тиман. Щрипел има предвид реакцията на Ердоган след т.нар. "опозоряващо стихотворение" на германския сатирик Ян Бьомерман, в което иронично се твърди, че турският президент имал известни предпочитания към козите.

 

Вълна от заплахи

 

Веднага след като рекламата за бургера "Ердоган" е публикувана в интернет, профилът на ресторанта във Фейсбук е залят от хейтърски коментари. Юзъри с турски псевдоними отправят в постингите си груби обиди. Съвсем малко са коментарите без генитална и фекална лексика. Но и юзърите от другата страна на барикадата също бързо загърбват добрия тон. Ето един от малкото постинги, които могат да бъдат цитирани: "Гордият турчин всеки път се чувства така, сякаш някой го е настъпал по мазола. Вървете си там, откъдето сте дошли!".


Ситуацията става толкова напечена, че се намесва дори спецотдел на кьолнската полиция. От там предлагат на Тиман помощ, но първоначално той не е особено притеснен. Когато обаче юзъри във Фейсбук отправят призиви за "посещение" на ресторанта с цел да се отмъсти за обидата, нанесена на Ердоган, Тиман все пак решава да затвори заведението си. "Аз лично изобщо не се страхувам, но нося отговорност за сигурността на моите сътрудници", казва управителят и добавя, че трима от неговите служители - и тримата от турски произход, вече са напуснали работа. "Те самите приготвяха бургера и всъщност не изпитваха никакви притеснения. Но след като медиите информираха за случая, решиха да напуснат. Една от работничките се опасяваше, че семейството ѝ в Турция би могло да пострада.

 

Другият каза, че не искал разправии, а третият напусна, защото близките му започнали да се отнасят враждебно към него", разказва управителят на заведението и признава, че е бил изненадан от остротата на атаките срещу него. "Изобщо не съм имал намерение да очерням Турция. Но не мога да остана безразличен, когато някой подкопава човешките права", казва Тиман. Той и съдружникът му Клаус Щрипел все още не знаят какво да правят с постингите във Фейсбук-профила на ресторанта. "Сигурно ще ги оставим без коментар от наша страна. Нали се застъпваме за свободата на мненията. Но ще отговорим с нови акции", казва Щрипел.

Бургер с минаре

 

Щрипел и Тиман вече имат конкретни планове. "Искаме да подкрепим двамата турски журналисти, които бяха вкарани несправедливо в затвора", обяснява Тиман. Като начало в менюто ще бъдат включени курабийки "Бьомерман", а приходите от продажбата им ще бъдат дарени на семействата на двамата журналисти от "Джумхюриет", които бяха осъдени на пет години затвор. "А след курабийките "Бьомерман" ще пуснем и бургер "Алтернатива за Германия"*, който ще се сервира с минаре", казва Тиман.

 

 

*Партията "Алтернатива за Германия" се застъпва за забрана на минаретата, на пълното забулване и на молитвените призиви на ходжите.

Станете почитател на Класа