Изобретателят на мобилния представи следващата значима технология


  • Създателят на първия мобилен телефон, американецът Марти Купър, вярва, че неговото изобретение има основен недостатък: трябва винаги да се зарежда батерията.

    "Необходимостта винаги да има зарядно е неудобство и мисля, че това ще става все по-голям проблем", каза той в интервю за Си Ен Ен.

    И не е трудно да се съгласим с него ако си представим не толкова далечното бъдеще, когато телата ни ще са покрити с различни устройства (инсталирани в часовници, слънчеви очила и дрехи), които ще трябва постоянно да се зареждат.

    Американският инженер е член на борда на Energous, компания, която си е поставила за цел да преобразува радиовълните в енергия за зареждане на батерии, технология, която ще позволи на безжичните устройства, оборудвани със специални приемници да се презареждат постоянно, докато те са в чантата, на масата или някъде другаде.

    Energous получи одобрение от Федерална комисията по комуникации на САЩ за своя WattUp - миниатюрен предавател, който е в състояние да захранва слухови апарати, медицински изделия и други малки безжични устройства, но засега трябва да е в пряк контакт с тях. Компанията търси потенциални партньори за втората фаза Energous продукти. Това означава, че дистанционното зареждане е вече на хоризонта.

    С усилията и на други компании се разработват нови решения за безжична енергия, като например Wi-Charge, който изучава презареждане на устройства с лазери и U-Beam, която изследва областта на звуковите вълни.

Станете почитател на Класа