Джихадисткият Plan B

  • Силата на Ислямска държава намалява. Със загубата на градовете Рамади и Палмира през последните месеци и стабилния напредък на кюрдските бойци в северната част на Сирия и Ирак, групата губи позиции. Също така губи новобранци от произшествия и дезертьори, като техните финанси намаляват от атаките на коалицията срещу сайтовете на паричните средства и петролните рафинерии.

    Въпреки това, поражението не изглежда неизбежно. Ислямската държава все още контролира ключова територия, включително Ракка, столицата на халифата, иракския град Мосул, големи територии в провинция Ниневия и сунитските анклави в провинция Анбар, като Фалуджа, Хит и Хадитха. Освен това, въпреки че коалицията е лишила Ислямска държава от стотици милиони долари, вероятно груповите лидери скоро ще намерят нови начини за попълване на тяхната плячка, един план Б пред който Западът ще бъде принуден да се изправи.

    Политическите анализатори Брайън Майкъл Дженкинс и Колин П. Кларки представят някои от опциите пред джихадистите.

    Подобно на други бунтове от миналото, опция за ислямска държава би могло да бъде създаването на тайна опозиционна мрежа за борба. Тя може да наподобява това, което талибаните в Афганистан са създали - паралелна система, където управителите налагат закона на Корана, като дори съдят афганистански държавни служители. Докато тази опция може да бъде привлекателна за някои сектори на ислямска държава, чуждестранните бойци на групата няма да оцелеят в тази система "в сянка".

    Алтернативно, лидерите на ислямската държава биха могло да избягат към друга джихадистка крепост, като Либия, където те ще трябва да се борят срещу местните племенни милиции, за да спечелят тяхното собствено пространство.

    Но преместването на централното ръководство на Ислямска държава в Либия би било рисковано, защото това ще изпрати сигнал за отстъпление към последователите на групата. Лишена от своята територия в сърцето на Близкия изток, Ислямска държава вече няма да е единен халифат.Въпреки това, би било погрешно да се предположи, че една географски разпределена ислямска държава не би била в състояние да запази лоялността на своите бойци.
  • Лидерът на групата, Абу Бакр ал Багдади, може да планира нападение на такива важни градове в ислямския свят като Мека или Рияд в Саудитска Арабия. За да покаже на своите последователи, че халифатът остава мощна сила и неговата организация остава вирулентна, план Б, може да включва и усилия за дестабилизиране Йордания или Ливан, атака срещу Израел или кампания в Северен Кавказ, за ​​да накаже Москва за военните действия в Сирия.


    В заключение, авторите предупреждават, че Западът не трябва да мисли, че ислямската държава просто потъва в поражение. Вместо това, те трябва да се съсредоточат върху осуетяването на план Б на групата.

Станете почитател на Класа