Дали демокрацията в Близкия изток е утопия?

  • Специален доклад, публикуван от The Economist, анализира политическата ситуация в Близкия изток и пречките за създаването на истинска демокрация в региона. За да се постигне истинска политическа свобода, арабските правителства трябва да си възвърнат доверието на своите граждани, цел, която може да бъде постигната само чрез плуралистични политики. "Монархиите са се справили добре, но те все още могат да претендират правото да се предават по наследство", добавя изданието.

    В този контекст, арабският свят е изправен пред две явления, които пречат на отслабването на авторитаризма и появата на истинска демокрация. На първо място е страхът, че ислямистките партии ще вземат властта. Във връзка с това, не трябва да правим грешката на ограничаване или забрана на участието им в политиката, а напротив, трябва да се стимулира сътрудничеството с други страни и участието на гражданите в реалната власт.

    Нещо повече, съществува феноменът на голямото разнообразие на арабските народи, които се държат като изолирани малцинства. Както отбеляза философът и икономист Джон Стюарт Мил, цитиран от "The Economist", "свободни институции са почти невъзможни в страна, съставена от различни националности, защото една и съща система на управление ще ги засегне по различен начин - по-вредно за някои, отколкото за други.

    Въпреки, че решението може да бъде да се делегират правомощия на регионите, за да се гарантира, че определени групи не се чувстват тиранизирани от мнозинството, мнозинството от населението отхвърля федерализма. Поради това е необходимо да обединят хората и премахнат границите, за да се създаде "наднационална интеграция за отваряне на пазарите и стимулиране на растежа."

    Насърчаването на демократичен прогрес и икономически реформи ще бъде възможно само ако военните конфликти, бушуващи в повечето територии, спрат. Въпреки това, "по това време са повече кризите, готови да избухнат, отколкото тези, които с мъка се опитват да бъдат разрешени", заключава анализът.

Станете почитател на Класа