И пак пари за Гърция

На фона на украинския конфликт, терористичната опасност, бежанската криза и дебата за "Брексит", ЕС гледа да се отърве от всякакви нови разправии. И затова Гърция отново бе спасена. Коментар на Георг Матес.

За Гърция вятърът задуха в благоприятна посока. Но едва след близо 12-часови преговори. Финансовите помощи от Брюксел за пореден път ще издигнат над вода закъсалия гръцки кораб. Нещо повече: на хоризонта започва да се очертава дори дългоочакваното опрощаване на дълговете. И независимо от бежанската криза, туризмът в Гърция през тази година се развива рекордно.

Но Гърция пори вълните не напук, а благодарение на многото кризи в Европа. Подобно на Португалия и Испания, в туристическо отношение страната печели от факта, че терорът вилнее из Турция, Египет и Тунис.


Гърците не се бунтуват

Що се отнася до вътрешнополитическите кризи, те са дори от полза за правителствения ръководител Алексис Ципрас. Матросите в трюма на гръцкия платноход са уморени и не се бунтуват, независимо от това, че приетите наскоро нови мерки за икономии засягат болезнено обикновените хора в страната. От 1 юни в Гърция се вдига ДДС за много хранителни продукти и напитки. Поскъпват бензинът, дизелът и мазутът, също както и електроенергията, цигарите и алкохолът. Само че сега никой грък не би рискувал да подпали нов бунт на борда на кораба, който едва-едва се държи над вода. Повечето гърци и без друго вече отдавна са се сбогували с мечтите за ново начало с аутсайдера Ципрас, който да прогони Тройката и да пречупи властта на олигарсите в страната.

В сегашното затишие благотворно започва да се долавя топлият бриз на финансовите помощи от Брюксел. Всички министри на страните от Еврогрупата похвалиха готовността на Атина за нови реформи и нови икономии. Заговори се дори за възстановяване на част от изгубеното доверие към страната. При това е повече от ясно, че Гърция отдавна трябваше да изпълни задачите си. Тя изостава от одобрения график с близо половин година, а модернизацията на данъчната сфера и други важни реформи така и не са започнали.

Истината е, че Европа, която в момента е затънала в дискусията около т.нар. "Брексит", награждава гърците не за тяхната готовност за реформи, а защото иска на всяка цена да осуети нов дебат за напускане на Общността, т.е. за притопляне на темата за евентуален "Грексит".

На фона на украинския конфликт, терористичната опасност и бежанската криза, ЕС гледа да се отърве от всякакви нови разправии. Това си личи по отношението на Общността към финансовите грешници Португалия и Испания, които безспорно нарушават Пакта за финансова стабилност, но вместо да им бъдат наложени високи глоби, просто им удължават срока, в който да изпълнят изискванията. В морето от кризи в Европа спазването на правилата за пореден път остава на заден план – и то още по-назад, отколкото в миналото.


Сложният план за Гърция

Фактът, че срещата на страните от Еврогрупата в Брюксел се проточи толкова дълго, се дължеше не на европейците, а на МВФ. Първоначално той беше поискал незабавна редукция на дълга и то без нови мерки за икономии, с което предизвика огромен отзвук. Вместо това обаче на МВФ беше представена сложна комбинация от мерки, съдържаща три степени. След една доста дълга нощ на заседания в Брюксел, представителите на международните кредитори на Гърция изразиха одобрението си за новия план. До края на годината те отново ще се появят на борда на гръцкия кораб, но преди това ще проверят дали гърците могат да изхвърлят част от огромното си финансово бреме зад борда.

Опрощаването на дългове, т.нар. "Haircut" (т.е. подстригване), който Германия категорично отхвърля, отпадна от дневния ред. Затова пък Еврогрупата е готова поне да подреже връхчетата на гръцкия дълг. А това е компромис, който финансовите експерти прикриха под формата на много дълги срокове на падеж и сложни лихвени споразумения.

Станете почитател на Класа