Президентът на ОПЕК разкри "справедливата" цена на петрола

  • Световният пазар на петрол се възстановява след катастрофата, но цената на петрола "не трябва да бъде по-малко от 65 $ за барел, за да може да се избегнат икономически сътресения в индустрията“, каза в интервю за AP-министърът на енергетиката на Катар и настоящ президент на ОПЕК, Мохамед бин Салех ал Сада.

    Тази цена ще бъде удобна за стабилно привличане на инвестиции в индустрията и стимулиране на предлагането на тази суровина в нужни глобално количества, каза той. В допълнение, Салех ал Сада разгледа и възможността, членовете на ОПЕК и други заинтересовани страни да седнат обратно на масата за преговори, за да обсъждат ограничаване на производството на петрол.
  • "Що се отнася до преговорите - ние не сме отхвърлили нищо Ако ОПЕК и други големи производители решат, че е необходимо да се възобновят преговорите, съществува тази възможност като опция", каза той. Следващата среща на върха на ОПЕК е насрочена за 2 юни и ще се проведе във Виена.

    Прогнозата на Световната банка за тази година е увеличение на цените на петрола за барел от US $ 37 до $ 41. Нарастването се дължи на намаляване на очакваното свръхпроизводство на пазара. Според експерти, предстои повишаване на цените, тъй като пазарите достигнаха равновесие след период на свръхпредлагане.

Станете почитател на Класа