Путин: "В отношенията ни с ЕС няма нерешими проблеми"

  • В навечерието на официалното си посещение в Атина на 27 и 28 май руският президент Владимир Путин насочи посланието си към гръцкия народ от страниците на вестник "Катимерини".

    Руският лидер подчерта, че сътрудничеството на Русия с Гърция се развива активно и че Атина е един от най-важните европейски партньори на Русия в различни области, както политически, така и културни. „В отношенията ни с ЕС няма невъзможни за решаване проблеми“ каза той. В същото време, президентът изрази съжаление, че влошаването на отношенията между Русия и Европейския съюз предотврати по-нататъшно засилване на сътрудничеството между Москва и Атина, което се отразява на динамиката на двустранната търговия, която тази година е намаляла с една трета в сравнение с миналата година.

    Според Путин, Русия подкрепя необходимостта от установяване на справедлив и равноправен диалог между Москва и ЕС по широк кръг от теми: от либерализирането на визовия режим до формирането на съюз в областта на енергетиката. Но засега Москва не среща същата воля сред европейските си колеги.

    Значението на сътрудничеството в областта на Стария континент, според руския президент, става все по-очевидно, с нарастващата роля на нови системи за глобално сътрудничество, като АСЕАН. В този контекст Владимир Путин смята, че "е ясно - да се гарантира, че Старият континент има достойно място в новите международни реалности е възможно само чрез обединяване на потенциала на всички европейски страни, включително Русия."

    "Ние се застъпваме за диверсификацията на енергийните транспортни маршрути, което ще увеличи надеждността на доставките и, следователно, на енергийната сигурност на Европа", каза президентът. Той също така припомни, че в продължение на две десетилетия Русия е предоставяла стабилно и надеждно природен газ за Гърция. И настоящият договор със страната, е удължен до 2026 с благоприятни условия за Атина. Русия също може да допринесе за оптимизиране на гръцката транспортна инфраструктура.

Станете почитател на Класа