Руските учени имат "вечна" система за съхранение на данни

  • Учени от Химикотехнологичния иститут на Русия Менделеев, съвместно с Фондация Advanced Research обявиха революционен метод за съхранение на информация, който може да съхранява данни вечно, съобщава на интернет страницата на дружеството. Според доклада, инженерите предложили използване на кварц вместо пластмаса за производство на CD-та.

    Записването върху кварц се различава от записване на конвенционално CD - информацията се прилага с лазер не на повърхността, а в целия обем на дисковите пластове, което позволява да се записва в едно место не само един, а пет бита информация.

    Учените са нарекли този тип памет с голям капацитет "обемна памет на много нива". Експертите твърдят, че тя е в състояние да съхранява до един терабайт данни (1 терабайт = 1024 гигабайта). Например, в един диск от този тип може да бъдат записани около 500 филми или 200 000 архивни документи.

    Освен това кварцовият диск е с висока степен на устойчивост на високи налягания и температури, може да оцелее на топлинно и електромагнитно излъчване, без да губи информация, казват изследователите.

Станете почитател на Класа