Путин: "Разполагането на противоракетния щит в Румъния изисква отговор"

  • Инсталирането на противоракетна отбрана в Румъния вреди на отношенията между Русия и Европа и застрашава ядрения потенциал на Русия, заяви руският президент Владимир Путин след среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас в Атина, според ТАСС.

    Путин подчерта, че „Русия ще трябва да отговори на заплахата от американския противоракетен щит близо до нейните граници, за да се гарантира руската сигурност." Според президента, Русия ще постави част от Румъния "на мушката", след като в страната бъде инсталирана част от системата за противоракетна отбрана на САЩ.

    Путин също така предупреди, че румънският щит за противоракетна отбрана може да се използва като оръжие срещу Русия само с промяна на софтуера: "Това са ракетни установки и радарни станции. Днес там са инсталирани ракети с обсег от 500 километра. В рамките на няколко години ще бъдат ракети с обсег от 1000 км., ние дори знаем датата, когатото ще бъдат инсталирани тези ракети. Ясно, че това е пряка заплаха за нашите ядрени сили. "
  • Руският президент заяви, че Полша ще се изправи пред същата съдба, тъй като в тази страна на 13 май започна строителството на новия противоракетен щит НАТО: "Ние ще изчакаме определени действия в Полша, няма да д направим нищо, докато не видим ракетите в прилежащата територия."

    Руският лидер отбеляза също, че въпреки че иранската ядрена заплаха вече не съществува, САЩ продължават да разпологат противоракетен щит в Европа.

Станете почитател на Класа