Като в Русия

Скандален украински сайт разгръща с пълна сила мръсната си кампания срещу журналисти. А вътрешният министър на страната не само одобрява акцията, но и активно я подкрепя. Накратко: Украйна започва да прилича на Русия.

Операторите на сайта "Миротворец" продължават да насъскват хората срещу журналистите - за пореден път авторите на този скандален сайт публикуваха в мрежата данни на журналисти. "Миротворец" продължава с грозните си провокации - и напълно игнорира протестите както на журналистически организации, така и на политици от няколко страни-членки на ЕС, в това число и Германия.

Засегнати са огромен брой журналисти и техни сътрудници, които през последните две години са отразявали събитията в окупираните територии на Източна Украйна. На прицел са не само представители на руските държавни медии, но и журналисти от Украйна и множество други държави по целия свят. Сайтът обвинява всички тях в колаборационизъм със сепаратистите в Донбас, а публикуваните в интернет списъци съдържат хиляди имена, личните телефонни номера и мейл-адресите на сътрудници на различни медии.

Украйна започва да прилича на Русия

Сайтът "Миротворец" не просто нарушава по изключително груб начин личните права на засегнатите. Журналистите са изложени на истинска опасност, тъй като сайтът настройва цялата украинска общественост срещу тях - обявява ги за "държавни врагове" и "колаборационисти" само защото са били акредитирани от сепаратистите в Донбас.

Добре дошли в украинския пропаганден свят, в който журналистите стават "държавни врагове" само защото искат да си съставят собствено мнение за случващото се в страната. Тази схема, която ни е добре позната от Русия, очевидно вече се практикува и в Украйна. Противниците започват да си приличат - Украйна се учи от Русия и също като нея погазва медийната свобода.

Това не е "колаборационизъм"

Социалните мрежи гъмжат от обиди към засегнатите колеги, сред които, впрочем, има и репортери на Дойче веле. Тази мръсна кампания е насочена срещу хора, които просто си вършат работата. Журналистите трябва да са там, където гори. И навсякъде по света те трябва да представят акредитация, дори тя да е издадена от съмнителни групи. Журналистите трябва да спазват тези правила на играта най-малкото от съображения за сигурност. Но това по никакъв начин не ги превръща в "колаборационисти". Ако тези хора не бяха отишли в Донбас, светът щеше да знае много по-малко за случващото се там и за активната роля на Русия в тази война. Затова е още по-цинично, че сайтът "Миротворец" сравнява тези журналисти едва ли не с терористи.

А вътрешният министър ръкопляска...

Следите на скандала водят чак до украинското правителство. Министърът на вътрешните работи Арсен Аваков би могъл да блокира сайта "Миротворец". Той обаче не само одобрява действията му, но дори обяви официално подкрепата си за кампанията. Инициаторите на този "лов на вещици" очевидно са добре омрежени в политиката. Един от тях е депутатът Антон Херашченко, за когото се знае, че е съветник на министър Аваков.

Няколко европейски посланици вече предприеха опити да разговарят с украинския вътрешен министър. Очевидно без резултат, защото сайтът "Миротворец" междувременно разпространява личните данни на журналистите и във Фейсбук. Украйна ще трябва да отговори на въпроса дали възнамерява да зачита една от основните европейски ценности - свободата на медиите.

Станете почитател на Класа