Кой даде поръчката за това име?

Жителите на Санкт Петербург са гневни. Причината: новият мост в града им може би ще бъде кръстен на бившия чеченски президент Ахмат Кадиров. Те са твърдо против и затова излизат на протест.

 

 

 

 

Това е едно от най-големите протестни движения в Санкт Петербуг от последните години: в понеделник вечерта (06.06.) по улиците на града хиляди руснаци ще демонстрират срещу намеренията на градската управа да кръсти един мост на името на бившия президент на Чечения Ахмат Кадиров. Предложението за това име на моста бе внесено в градския съвет в края на май от съответната комисия. "Трябва да подадем ръка за приятелство на чеченския народ", каза тогава един от представителите на градската управа.

 

В случая не става въпрос за един от многото известни мостове над река Нева, превърнали се в символ на втория по големина руски град. Става дума за едно ново съоръжение: 120-метровият мост свързва двата бряга на един канал в югозападната чест на града и беше завършен през 2015 година. Той бе тържествено осветен в началото на май, а от няколко седмици насам се води остър спор за името му.


Оспорваният "герой на Русия"

 

Активисти събират подписи и искат да убедят областния губернатор Георги Полтавченко да се откаже от идеята за името "Ахмат Кадиров". Само за няколко дни петицията в интернет беше подписана от 70 000 души. Към нея се присъединиха и много известни личности като кинорежисьора Александър Сокуров, носител на Златния лъв от кинофестивала във Венеция през 2011 година. Либералната опозиционна партия "Яблоко" пък, която има много поддръжници в Санкт Петербург, настоява за провеждане на референдум.

 

Критиците на идеята излизат с аргумента, че Ахмат Кадиров няма никаква връзка със Санкт Петербург. Най-много обаче ги смущава неговото минало. По време на Първата чеченска война в средата на 90-те години на миналия век, в която загинаха хиляди руски войници, Кадиров поддържаше сепаратистите. Като ислямски лидер той призова за "джихад" срещу Русия. По-късно Кадиров смени фронтовете и помогна на руските подразделения да спечелят втората чеченска война. Новоизбраният тогава президент Путин го назначи за административен ръководител на Чеченската република. А през 2003 година Ахмат Кадиров беше избран за президент на Чечения - пост, на който не се задържа дълго. През 2004 година той загина при терористичен атентат в столицата Грозни. Владимир Путин го удостои посмъртно със званието "Герой на Русия".

 

Днес в Чечения управлява синът му: Рамзан Кадиров. Както заради баща му, така и заради него кръщаването на моста на името на Кадиров носи политически оттенък. Санкт Петербург е родният град на кремълския шеф, който залагаше в чеченската си политика на клана Кадиров - първо на бащата, а сега и на сина. Москва влага милиарди за възстановяването на разрушената от войната република. Успехите във възстановяването обече са засенчени от постоянни информации за тежки нарушения на човешките права, отвличания и убийства.

 

Рамзан Кадиров създаде собствена мощна полицейска част. "Аз съм верният войник на Путин", заявява с удоволствие 38-годишният Кадиров и постоянно повтаря, че е готов да изпълни всяка задача на Кремъл. През последните месеци той заплашваше открито опозиционните политици и медиите, които се осмеляват да критикуват руския президент и ги нарече "врагове на народа". Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" призова Кремъл да реагира на тези заплахи. Такива бяха отправяни и преди убийството на критичната журналистка Анна Политковская през 2006 година.

 

Поръчката за това име идва "отгоре"

 

Кръщаването на моста в Санкт Петербург носи особен заряд и в контекста на убийството на опозиционния политик Борис Немцов през февруари 2015 в Москва. Той беше убит именно на един мост, а следите на убийците водят до Чечения. Петима вероятни извършители са в предварителния арест, а властите продължават да издирват поръчителя на убийството. "Ако Немцов не беше убит, протестите надали щяха да са толкова големи", казва руският колумнист Константин Егерт в разговор с Дойче Веле. "Евентуалното участие на чеченските сили за сигурност в убийството на един любим политик и заплахите на Кадиров към опозицията отново извадиха на преден план темата за Чечения", допълва той.

 

Егерт смята, че "препоръката" за кръщаването на моста на името на Ахмат Кадиров е дошла "отгоре". Някои опозиционери се възмущават от факта, че мостът в Москва, на който беше убит Немцов, не носи неговото име, а в същото време в Санкт Петербург искат да кръщават мост на името на Ахмат Кадиров. "Чак когато в Грозни кръстят мост на Борис Немцов, бих бил готов да обсъждам идеята за мост с името на Кадиров в Санкт Петербуг", казва депутатът в градския съвет и член на пратията "Яблоко" Борис Вишневский.

 

 

Новият мост в Санкт Петербург

 

Новият мост в Санкт Петербург

Това не им е за първи път

 

Изгледите за успех на активистите да предотвратят кръщаването на моста на Ахмат Кадиров не са съвсем безнадеждни. Преди десет години гражданите на Санкт Петербуг се пребориха с един още по-силен противник: енергийният концерн "Газпром" искаше да построи небостъргач близо до централната част на града. Но след продължителни протести се отказа от намеренията си и намери друго място, далеч от историческия център на Санкт Петербург. "Когато започнахме борбата срещу Газпром, ни казаха, че въпросът бил решен и сме нямали шанс. Тогава обаче спечелихме. Ще победим и сега", казва независимата депутатка в градския съвет Олга Галкина, която събира подписи срещу намеренията на управата.

 

Впрочем миналата година градоустройствената комисия внесе предложение за кръщаване на една улица на името на Ахмат Кадиров. То обаче се провали. Тогава областният губернатор Георги Полтавченко се обяви против. Той приведе аргумента, че Кадиров няма никаква връзка със Санкт Петербург. Освен това, според социологическите проучвания, повечето граждани били против. Активистите се надяват, че сега нещата ще се развият по същия начин.

Станете почитател на Класа