Искащите „Брекзит“ взеха преднина във Великобритания

Две различни социологически проучвания във Великобритания показват, че искащите излизане от ЕС вече имат числено предимство пред подкрепящите оставане в съюза.

Новините предизвикаха рязко обезценяване на британския паунд спрямо американския долар на валутните пазари.

Предварителните проучвания относно нагласите преди референдума на Острова на 23 юни показват почти равен резултат на двата лагера от месеци насам с променяща се крехка преднина на единия или другия.

Искащите „брекзит" за последно водеха в проучванията на 12 май.

Анкетата на „WhatUKThinks" показва, че сега с такава нагласа са 51% от гласоподавателите, а искащите оставане са 49%.

Агенцията „YouGov" публикува резултатите от свое допитване, в което въпросът към анектираните е дали биха гласували за „излизане", ако това ще означава да имат 100 паунда на година по-малко.

При такива обстоятелства 44% от анкетираните биха гласували да се излезе от ЕС, докато 42% да се остане.

Евентуалните икономически проблеми на Великобритания са основния аргумент на искащите оставане в евросъюза, водени от премиера Дейвид Камерън.

За другия лагер, предвождан от хора като крайния националист Найджъл Фараж и бившия кмет на Лондон Борис Джонсън, основният проблем е голямата имиграция на Острова на граждани от други страни в ЕС като Полша, Румъния и България.

Влизането на такива работници е рекордно високо по последни данни, което вероятно доведе и до промяна в настроенията.

Самият Камерън, който се оказа противостоящ на хора в собствената му Консервативна партия като Джонсън, също обещава на британците намаляване на броя на мигрантите, но предупреждава за икономически колапс при излизане от ЕС.

Според премиера такова решение ще доведе до рецесия, години на финансова несигурност и по-слаба външна търговия.

Комбинацията от тези фактори ще е „бомба" за британската икономика, смята Камерън, който през последните седмици имаше няколко съвместни участия с представители на лейбъристката опозиция и други партии, подкрепящи оставане.

Станете почитател на Класа