Черен петък: пазарите се сринаха още след първите резултати от британския референдум


  • Цената на барел петрол Брент се е понижила с 5%, а цената на една унция злато нарасна до $ 50, като част от предварителните резултати от референдума във Великобритания, докато цената на лирата падна под нивото $ 1,35, съобщава портал Bloomberg.

    Матю Шерууд, ръководител на стратегията за инвестиции в Perpetual Limited, инвестиционна група, базирана в Сидни, която управлява около 21 000 милиона долара каза: "Инвеститорите се опитват да се измъкнат, продават първо и задават въпроси по-късно.”

    В допълнение, еврото падна с 3,5% спрямо долара, докато валутите на Норвегия, Швеция и Турция записват допълнително значителни загуби. Също така се наблюдава спад в големите развиващи се пазари, като например Южна Африка, където рандът падна с 5,8%.

    Дебатът за оставането на Великобритания в Европейския съюз доминира нагласите на инвеститорите през юни, с повишен апетит за рискови активи през последната седмица, когато прогнозите на букмейкърите оценяваха на по-малко от 25% шансовете за"brexit" във Великобритания. Въпреки това, шансовете на страната да напусне ЕС са достигнали до 87% след първите предварителни резултати от референдума, според данни на компанията за залагания Oddschecker.

    Референдумът бе белязан от висока избирателна активност и нерви, цялата нощ "brexit" и "bremain" се редуваха да се изпреварват. Въпреки това, няколко часа преди официалното обявяване на резултатите, шансовете за "brexit” надминаха проевропейската позиция и задържаха така до края на повторното преброяване на гласовете и обявяване на официалните резултати.

Станете почитател на Класа