След "Brexit", Texas става независим от САЩ?

  • Поддръжници на Тексасткото националистическо движение (TNM) са вдъхновени от изхода на Великобритания от ЕС и смятат, че има много паралели между американската държава и Европейския съюз от гледна точка на намеренията за независимост, публикува "El Confidencial".

    Даниел Милър, лидер на движението с около четвърт милион последователи, заяви пред вестника, че независимостта на Тексас ще бъде от полза на икономиката му и ще позволи по-добър граничен контрол.

    "Най-добрите хора, които да управляват Тексас са тексастците. Има прекъсване на връзката между нас, между желаните ни начин на живот и управление и бюрократичното управление на Вашингтон.Тексас се превърна в икономическа сила не от връзката с другите щати от федералния съюз, а въпреки това. Независимостта ще донесе безпрецедентен просперитет“ каза той.

    Тексас има 26 милиона жители и БВП от $ 1,6 трлн. Щатът също така осигурява една трета от производството на петрол в САЩ, там най-много енергия се изразходва на глава от населението и би бил дванадесета най-богата страна в света.

    Според проучване на Research от 2000 г. и Daily Kos от 2009 г. , 35% от тексасците искат независимост. През 2013 г. националистите на Тексас са събрали повече от 125,000 подписа под официално искане за отцепване.
    "Експертите и професорите по конституционно право, казват едно и също: въпреки че Върховният съд обяви за незаконно отцепването, Конституцията на САЩ не казва нищо за това, което означава, че това право е запазено за щатите. Ние трябва да прокараме законопроект за референдум. Нашата работа е да се повиши обществената информираност и да продължим да се борим, за да дадем на хората на Тексас правото да напуснат или да останат, правото да бъдат чути", каза Милър. Напускането на ЕС е "изключително поучително за нас", каза Милър.

Станете почитател на Класа