Гюлен срещу Ердоган - враждата стига и до Германия

Събитията в Турция поляризират и турците в Германия. Привържениците на Едоган и на ислямския духовник Гюлен са се хванали за гушите и копаят дълбоки пропасти сред турската общност.

 

 

 

Вълнението е изписано на лицето му, а гласът му трепери, когато Еркан Каракойо обяснява, че и в Германия има нападения срещу привърженици на "Движението Гюлен": "Ситуацията е много тревожна. Представителства на Движението биват замеряни с камъни, пръскат ги с графити, има дори смъртни закани. Особено в социалните мрежи или с есемеси хората биват подстрекавани към такива действия", казва председателят на "Фондация за диалог и образование". Неговата организация е създадена през 2014 година и е смятана за рупор на движението Hizmet на турския духовник Фетуллах Гюлен.

 

Зад тези атаки срещу привърженици на Гюлен стои близката до Партията на справедливостта и развитието на турския президент Ердоган организация "Съюз на европейско-турските демократи" (UETD), твърди Каракойо. Също и някои религиозни съюзи, като Турско-ислямският съюз на службата за религия (DITIB) например, са много активни, добавя той и дава пример с появилите се на някои места предупредителни табели, според които привържениците на Гюлен вече нямали място в техните религиозни общности. Такива предупреждения имало например в Хаген, Дуисбург и Гюнцбург, уверява представителят на "Фондация за диалог и образование".

 

 

Привърженици на Ердоган протестират в Истанбул срещу "Движението Гюлен"

 

DITIB е най-големият мюсюлмански съюз в Германия, отговарящ за 700 джамии в страната. Неговата говорителка Айше Айдън е изненадана от обвиненията на Еркан Каракойо и категорично ги отхвърля: "Ние сме мюсюлманска религиозна общност и не забраняваме на никого да се моли в джамията", уверява тя и припомня, че джамиите на DITIB са отворени за всички вярващи.

Пучът нажежи страстите

 

DITIB е организация, близка до държавната администрация, отговаряща за религията. В този смисъл конфликтът между DITIB и "Фондация за диалог и образование" е същевременно и конфликт между привържениците на Ердоган и на Гюлен. Той показва истинските настроения в турската общност в Германия, която, след неуспешния опит за преврат, е дълбоко разделена. По този повод добрият познавач на Турция д-р Кристоф Рам казва следното: Турското правителство смята "Движението Гюлен" за терористична организация. От 2013 година насам то води активна борба срещу Движението и последователно отстранява неговите привърженици в съдебната система, полицията и армията." Засегнати от тези чистки са също и медиите, близки до Движението, като многотиражния вестник Заман например, уточнява експертът.

 

 

 

Демонстрации и в Германия - привърженици на близкия до Ердоган Съюз на европейско-турските демократи в Щутгарт

 

Какво цели Гюлен?

 

Един от приоритетите на "Движението Гюлен" е да влияе на информационния поток. Официално то пропагандира един мирен ислям от турски вид. Образованието е централна тема за движението, а религиозните ценности то обвързва плахо с икономическата тематика. Междувременно Движението е активно в 140 страни по света и строи основно училища и други центрове за образование. Нищо не се знае за финансите на движението, което си няма лого.

 

Кристоф Рам се съмнява, че това са истинските цели на Движението: "Няма никаква информация за това на какъв принцип е организирана тази мрежа. Но организацията много напомня на сектите. Движението не търпи никакви критични забележки, например че действа непрозрачно, и ги отхвърля без да коментира", казва Рам.

 

Параноя? Лов на вещици?

 

Германският експерт следи много внимателно действията на правителството на Ердоган срещу "Движението Гюлен", които той оприличава на лов на вещици. "Това е разбираемо, когато си в плен на параноични представи, че си обкръжен от врагове", посочва Рам.

 

Тази параноя отчасти се пренася и върху турската общност в Германия. За председателя на "Фондация за диалог и образование" нещата са ясни: за ескалацията на напрежението сред турската общност са виновни привържениците на Ердоган. "Те тиражират посланията на Ердоган и сред турско-германската общност, използват неговата реторика едно към едно. С това те създават същите вражди и в Германия", казва Еркан Каракойо.

Станете почитател на Класа