Извънредно положение в Турция: Какво означава и какво включва

  • Турското правителство въведе тази седмица извънредно положение, което ще продължи три месеца и ще се отрази на всички в страната, включително и натуристите. Окончателният списък на ограниченията ще бъде одобрен от турския парламент в рамките на 30 дни, въз основа на поредица от мерки, които вече са известни. Ето това са най-важните:

        Въвежда се вечерен час в страната
        Полицейските служители имат право да спират хора на улицата и да извършват проверки. Гражданите трябва да носят валиден документ за самоличност.
        Свободата на събранията се отменя. Митинги и манифестации могат да бъдат забранени или отложени по решението на властите. Властите също така имат право да отменят дейността на неправителствените организации за срок до три месеца
        Циркулация на транспорт е забранена през определени часове или в някои части на страната.
        Срокът на задържане е удължен (в момента е 48 часа).
        Властите имат право да забраняват публикуването и разпространението на вестници, списания, брошури и книги (засега не е ясно дали ще бъде ограничен достъпът до интернет)
        Властите имат право да контролират и да забраняват публични речи, филми, картини, игри, аудио и видео записи
       Турция временно спира Европейската конвенция за правата на човека

    В резултат на извънредното положение, обявено от Ердоган, турският вицепремиер Нуман Куртулмус, обяви, че Анкара временно ще спре Европейската конвенция за правата на човека (ЕСПЧ).

    "Извънредното положение ще даде на турското правителство добра възможност да се пребори с превратаджиите и напълно да прочистви апарата на държавата от тях", каза вицепремиерът. "Искам да гарантирам, че правата, основните свободи и ежедневният живот няма да бъдат засегнати от това. Нашите граждани трябва да се чувстват уверени," добави той.

Станете почитател на Класа