Колосалният провал на Тръмп

Тази вечер ще се помни дълго: по време на първия телевизионен дуел Хилари Клинтън разби на пух и прах съперника си. Доналд Тръмп претърпя наистина колосален провал, твърди Инес Пол в коментара си.

 

 

 

 

Ще се държи ли Тръмп прилично? Ще успее ли да се въздържи по време на 90-минутния телевизионен дуел от ругатни и обиди по адрес на жените, чужденците, мюсюлманите? Ще му се удаде ли да се държи така, както подобава на един американски президент? Това бяха въпросите, които доминираха медийния цирк около първия телевизионен дебат между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп. Жалко е, че словесният дуел между кандидатите за най-важния политически пост в целия свят достигна толкова ниско ниво.

 

Фиаско

 

И - как се държа Тръмп? Като цяло - прилично. Нито руга, нито беше особено агресивен по адрес на жените или мюсюлманите. Това поведение обаче не му донесе дивиденти. Тъкмо напротив. Този телевизионен дебат доказа, че през последните месеци Тръмп беше толкова успешен само защото неговите словесни димки отклоняваха вниманието от собствената му недодяланост. И защото много медии се хвърляха на всяко кокалче, което Тръмп им подхвърляше, за да си подсигурят внимание, квоти и пари. Очевидно сега, когато започва решаващата фаза на предизборната кампания, съветниците на Тръмп са си поставили за цел да поизгладят имиджа му - за за привлекат на негова страна онези избиратели на Републиканците, които досега просто не можеха да си представят да подкрепят човек като Тръмп. Тази стратегия обаче претърпя пълен провал.

 

Пред стотици хиляди зрители Хилари Клинтън разби на пух и прах своя съперник. С ирония и експертни познания, с хумор и чар тя показа, че щом престане да прикрива своята некомпетентност с ругатни и неприлично поведение, Доналд Тръмп става просто безличен, незабележим дори. По въпросите на външната политика, терористичната заплаха и вътрешната сигурност, дори по въпросите на икономиката и данъчната политика Тръмп не съумя да изрече нищо повече от егоцентрични фрази и празни приказки, пълни с противоречия. За всеки, който е проследил този телевизионен дебат с откритост и трезв разум, стана пределно ясно, че Тръмп се провали точно толкова бомбастично, колкото бомбастични са и обещанията му. А Хилари Клинтън за пореден път показа, че ще направи всичко, което е по силите ѝ, за да бъде един достоен кандидат за президентския пост. След този дебат е вън от съмнение, че Тръмп просто не е в състояние да наследи Обама. Не и в един свят, в който избирателите решават кого да подкрепят на базата на факти и политически концепции.

Началото на края?

 

Все още обаче е твърде рано да отписваме Тръмп. Ще има още дебати, ще има още много изяви, при които Хилари Клинтън може да допусне грешки. Ясно е само, че тя е категоричният победител в този първи телевизионен дуел.

 

Към този момент Тръмп изглежда обречен. А и на политиците, които не могат да предложат нищо повече от въображаемия блясък на собствената си личност, не им е никак лесно, когото прожекторите угаснат. В този телевизионен дуел Клинтън успя да свали маската на съперника си, успя да го разобличи. С усмивката на една умна жена.

Станете почитател на Класа