5 случая, когато американската армия отказва да изпълняват заповеди от Обама

  • По време на двата мандата на Обама има няколко случая, в които американските военни отказват да се подчиняват на върховния си главнокомандващ и дори го съдят.

    "Изглежда, че военните не се подчиняват прекалено на върховния главнокомандващ ", заяви руският външен министър Сергей Лавров, в интервю за телевизионен канал, позовавайки се на американските действия в Сирия. Но това не е първият случай, когато американските военни нямат желание да следват заповедите на президента Барак Обама:

    1. През май 2016 г. офицерът от разузнаването Натан Майкъл Смит, служещ в Кувейт, заведе дело срещу Барак Обама на основание, че войната срещу Ислямска държава не е законна. "За честта на клетвата ми искам от съда да информира президента, че трябва да получи надлежно разрешение от Конгреса, съгласно Резолюция за правата за война, за да води война срещу ИД в Ирак и Сирия", пише Смит в неговия иск.
    2. В края на 2015 г. специален доклад на Ройтерс разкри, че Пентагонът от години е предотвратявал плановете на президента Барак Обама за закриване на затвора в Гуантанамо, чрез създаване на бюрократични пречки. Докладът показва липса на желание за сътрудничество с държави, желаещи да приемат заподозрените в тероризъм, държани там.
    3. Проучване на в-к "The Military Times" сред американските военни разкри, че над 55% от анкетираните не одобряват Обама като лидер на войските. Само 15% са оценили положително работата му като главнокомандващ на американската армия.
    4. През 2010 г. военен съд на САЩ призна за виновен полковник Терънс Лейкин, който отказва да служи в Афганистан твърдейки, че това е заповед на Барак Обама, който "няма право да бъде президент и главнокомандващ на въоръжените сили." Според полковника, настоящият държавен глава е роден извън страната, така че не може да води САЩ.
    5. През юли 2009 г., командирът от САЩ Стефан Фредерик Кук отказа да изпълнява заповеди от Обама и да воюва в Афганистан, по същата причина. По-конкретно, Кук заяви, че Обама не е роден гражданин на САЩ и следователно не може да бъде главнокомандващ на въоръжените сили на тази страна.

Станете почитател на Класа